ŠTO VIŠE TO BOLJE!?

Alkohol je zdrav za srce, no samo za muško

 Joško Šupić/Cropix

Svakodnevna doza alkohola smanjuje opasnost od bolesti srca kod muškaraca i to čak za trećinu, utvrdila je nova španjolska studija.

U istraživanju je sudjelovalo više od 15.500 muškaraca te više od 26.000 žena. Zanimljivo je da rezultati pokazuju kako u ovom slučaju čak vrijedi pravilo što više - to bolje.

Na žalost, zaključak istraživanja neće jednako oduševiti ženske ljubitelje dobre kapljice jer Dioniz njima nije bio naročito sklon. Ako je vjerovati španjolskim istraživačima, a poznato je da taj narod voli popiti (ali i rjeđe umire od bolesti srca), alkohol muškarce praktički liječi dok pripadnicama nježnijeg spola nudi gotovo zanemarive zdravstvene blagodati.

Istraživanje je trajalo čak 10 godina, a pratilo je muškarce i žene u dobi između 29 i 69 godina. Tim iz Baskijskog ureda za javno zdravstvo podijelio je sudionike u šest kategorija – od onih koji nikada nisu konzumirali alkohol do onih koji su ispijali 90 grama alkohola dnevno – što je ekvivalentno osam boca vina tjedno. Kod ljudi koji su pili malo – manje od čašice votke dnevno – rizik obolijevanja bio je smanjen za 35%, dok je kod onih koji su pili više od 11 čašica dnevno pao za čak 50 posto. Isti rezultati nisu zabilježeni kod žena, međutim, poznato je da one ionako rjeđe imaju problema sa srcem. Znanstvenici pretpostavljaju da bi to moglo biti zbog toga što žene drugačije procesuiraju alkohol. Osim toga njih ženski hormoni štite od bolesti srca u mlađoj dobi.

Rezultati su također pokazali kako vrsta alkohola nije bila naročito bitna za postizanje učinka.

Zašto alkohol ima ovakav efekt na srce još nije potpuno jasno, no poznato je da on podiže razine lipoproteina visoke gustoće, koji se ponekad zovu dobrim kolesterolom koji pak blokira taloženje lošeg kolesterola u žilama.

Stručnjaci ipak upozoravaju da ovo istraživanje ne analizira loš učinak alkohola na brojne druge organe te na druge oblike bolesti srca poput kardiomiopatije – bolesti srčanih mišića koja se povezuje s alkoholom. Stoga i dalje stoji upozorenje – umjerenost je majka mudrosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:04