NOVO ISTRAŽIVANJE

ASTRONAUTI U BESTEŽINSKOM STANU PATE OD 'SVEMIRSKE GROZNICE' Ovaj fenomen mogao bi utjecati na buduća duga svemirska putovanja

 Profimedia, Sciencephoto RM

Astronauti na dugim misijama u svemiru pate od tzv. 'svemirske groznice', pokazala je nova studija. Niska gravitacija u svemiru i bestežinsko stanje povezano je s povišenjem tjelesne temperature za oko jedan Celzijev stupanj.

Takve se promjene u tijelu događaju postupno kroz period od dva i pol mjeseca. S obzirom da i mala odstupanja od normalne temperature mogu dovesti do promijenjenih fizičkih i mentalnih sposobnosti, ovo saznanje moglo bi imati posljedice na buduća dugotrajna svemirska putovanja uključujući i moguću misiju na Mars.

- Svemirska groznica ima potencijalne implikacije na zdravlje astronauta tijekom dugih svemirskih putovanja, objasnili su znanstvenici u novoj studiji objavljenoj u časopisu Scientific Reports.

Također, taj fenomen mogao bi značajno utjecati na buduće civilizacije koje će obitavati u svemiru kao i našu evolucijsku sposobnost da se prilagodimo klimatskim promjenama.

Čovjek ima tjelesnu temperaturu oko 37 Celzijevih stupnjeva koju kontrolira mehanizam znojenja i drhtavice. Da bi došli do ovih saznanja, znanstvenici su proučavali 11 astronauta prije, tijekom i nakon njihovog boravka na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Astronautima je temperatura mjerena tijekom vježbanja i odmora.

Vježbanje u svemiru je ključno kako bi astronauti ostali fit, no za vrijeme vježbanja temperatura im nerijetko skoči i do 40 Celzijevih stupnjeva što može imati po život opasne posljedice.

Otkriveno je i da do značajnog povišenja temperature tijekom vježbanja, u svemiru dođe mnogo prije nego tijekom vježba na Zemlji. Međutim, najznačajnije otkriće je povišenje tjelesne temperature u svemiru čak i kad tijelo odmara.

'U uvjetima bestežinskog stanja, našem je tijelu vrlo teško osloboditi se suvišne topline', kaže Hanns-Christian Gunga, profesor na Medicinskom fakultetu u Berlinu koji je vodio istraživanje.

U osnovi, zbog niske gravitacije znoj isparava puno sporije, a nemogućnost znojenja je ključna kod razvoja svemirske groznice. Taj fenomen je naročito izražen tijekom vježbanja i mnogi su se astronauti žalili na nelagodu tijekom fizičke aktivnosti.

Zabilježeno je i da svemirski letovi također izazivaju reakciju sličnu upali koja također rezultira povišenom temperaturom.

Istraživanje je uključivalo senzore pričvršćene na čela astronauta koji su kadri izmjeriti i najmanje promjene u temperaturi, a znanstvenici kažu da bi nova saznanja mogla imati utjecaj i na ljude koji žive na Zemlji.

'Nova saznanja do kojih smo došli u ovoj studiji, nameću pitanja o evoluciji naše tjelesne temperature: kako se već prilagodila i kako će se nastaviti prilagođavati klimatskim promjenama', kaže profesor Gunga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 01:04