NOVA GENERACIJA ZAMJENSKIH UDOVA

Bionička ruka ‘sluša’ misli i šalje osjet dodira u mozak

Prva bionička ruka s punim osjetom mogla bi uskoro biti pravi nadomjestak za amputiranu šaku jer bi pacijent mogao micati prstima i hvatati predmete, i to sve šaljući signale u mozak i iz mozga. Riječ o novoj, znatno poboljšanoj generaciji umjetnih udova s osjetom.

Švicarski proizvod

- Očekuje se da će nova bionička ruka biti ugrađena tijekom ove godine jednom neimenovanom Talijanu u ranim dvadesetima, koji je izgubio šaku u nesreći - rekao je Silvestro Micera s Politehničkog fakulteta u švicarskoj Lausannei.

Elektrode bioničke ruke bit će povezane s pacijentovim živčanim sustavom, što bi trebalo osigurati kontrolu pokreta i primanje signala dodira iz ruke kroz senzore na koži.

Dr. Micera ističe da će ruka biti priključena izravno na pacijentov živčani sustav putem elektroda, i to na dva glavna živca ruke: tzv. srednji i lakatni. To bi trebalo omogućiti čovjeku da mislima kontrolira bioničku šaku te da prima osjetilne signale u mozak putem senzora iz ruke.

Na taj način osigurat će se učinkovit i brz dvosmjerni protok informacija između ljudskog živčanog sustava i protetske ruke.

Povećan broj senzora

- Ovo je pravi napredak i nada ljudima kojima je amputirana ruka. To će biti prvi protetski nadomjestak koji će u realnom vremenu pružiti sve relevantne informacije za funkcioniranje ruke. Jasno je da više senzorskih osjećaja omogućava brže prihvaćanje novog uda - rekao je Micera na skupu Američkog društva za promicanje znanosti u Bostonu.

Prije je stariji model bioničke ruke privremeno bio priključen Pierpaolu Petruzziellou koji je izgubio ruku u prometnoj nesreći. On je mogao pomicati prste bioničke ruke, stisnuti šaku i držati predmete. Rekao je kako je mogao osjetiti iglu na dlanu bioničke ruke. No, ta starija verzija imala je samo dvije senzorske zone, a ovaj najnoviji tip šalje osjetilne signale iz svih prstiju, šake i zapešća slično kao i prava ruka, rekao je Micera. Ideja je bila da se može osigurati dva ili više osjeta. Šaka omogućava da pacijent s amputiranom rukom ima prstohvat i prima podatke iz tri prsta te da osjeti pokret šake i ručnog zgloba. - Poboljšali smo povezanost ruke i pacijenta te očekujemo puno bolje kretanje i kontrolu ruke - istaknuo je Micera na skupu u Bostonu.

Žice ispod kože

Planirano je da pacijent nosi bioničku ruku mjesec dana da bi se vidjelo kako će se prilagoditi protezi. Ako sve bude teklo po planu, radni model bit će spreman za testiranje u iduće dvije godine.

Jedno od zasad neriješenih pitanja jest hoće li bioničku ruku pacijent moći nositi neprestano ili će povremeno morati imati pauzu. Drugi je problem kako sakriti žice ne bi li bile manje vidljive. Predloženo je da elektrode budu stavljene pod kožu, što bi bilo idealno, ali to je još jedan od poslova na kojima će se raditi do konačne ugradnje bioničke ruke talijanskom pacijentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 15:00