PREPRAVLJANJE POVIJESTI

BUŠENJE POTOPLJENOG KONTINENTA ZELANDIJE OTKRILO NJEGOVE TAJNE Znanstvenici doznali kako su se u dalekoj prošlosti biljke i životinje širile Pacifikom

Otok Lord Howe
 Profimedia, Alamy
 

Moguće je da većinom potopljeni kontinent Zelandija bio puno bliže kopnu nego što se to prethodno mislilo, piše The Guardian. To bi značilo da su se biljke i životinje koje su na njemu i oko njega živjele prije 80 milijuna godina mogle kretati između kontinenata.

Zelandija je ove godine proglašen najnovijim Zemljinim kontinentom nakon što je o njemu objavljen članak u časopisu Geological Society of America. Kontinent uključuje i otok Lord Howe koji se nalazi pored istočne obale Australije, Nove Kaledonije i Novog Zelanda.

Znanstvenici koji su kontinent istraživali posljednja dva mjeseca u srijedu su objavili rezultate ekspedicije. "Otkriće mikroskopskih ljusaka organizama koji su živjeli u toplim plitkim morima, spora i peludi kopnenih biljaka ukazuje na to da su geografski profil i klima Zelandije u prošlosti bili znatno drugačiji", rekao je profesor Gerald Dickens sa Sveučilišta Rice.

Istraživači su tlo kontinenta na šest različitih mjesta izbušili do dubine od 860 metara, a prikupljene su sedimentne jezgre pokazale da je kontinent kroz milijune godina doživio značajne tektonske i ekološke promjene.

"Jezgre nam služe kao strojevi za putovanje kroz vrijeme i dopuštaju nam da posegnemo daleko u prošlost", rekao je Stephen Pekar, istraživač koji je bio na vozilu koje je sudjelovalo u bušenju u kolovozu. "Ovim smo istraživanjem prepravili geološku i tektonsku povijest Zelandije."

Vjeruje se da se pet milijuna kvadratnih metara velik kontinent od Australije i Antarktike kao dio Gondwane odvojio prije 80 milijuna godina.

Profesor Rupert Sutherland s novozelandskog Sveučilišta Victoria rekao je da je tijekom ekspedicije na kontinentu otkriveno koliko velike geografske promjene Zelandija tijekom postojanja doživjela. "Ovo bi istraživanje moglo objasniti kako su se biljke i životinje širile južnim Tihim oceanom te kako su evoluirale. Biljke i životinje su se mogli kretati između kontinenata zahvaljujući plitkim morima i kopnu koji su tamo nekada bili, pojasnio je Sutherland.

Geolozi i znanstvenici su se tijekom posljednjih 20 godina povremeno svađali oko priznavanja Zelandije kao kontinenta. Ime je kontinentu inače dao geofizičar i oceanograf Bruce Luyendyk 1995. godine. "Objava ovogodišnjeg članka u časopisu Geological Society of America značajno je doprinijela priznavanju kontinenta", smatra Nick Mortimer, jedan od autora članka.

Mortimer je u veljači za The Guardian rekao da je njegov članak o Zelandiji u časopisu Geological Society of America Today prvi recenzirani članak o tom kontinentu, ali da u njemu nema nije bilo nekih novosti za geologe. U radu se tada tvrdilo da Zelandiju visina kontinentalne ljuske, prepoznatljiva geologija i debljina kore čine kontinentom.

"Zelandija obuhvaća prostor koji je značajnije uzdignut iznad oceanske kore oko nje. Zelandijina kora je tanja od uobičajene kontinentalne kore koja je debela između 30 i 46 kilometara, ali je istovremeno deblja od kore oceanskih bazena koja je u pravilu debela sedam kilometara. Trenutna pravila za priznavanje kontinenata znače da se Zelandija definitivno uklapa u definiciju kontinenta", stoji u članku. "To međutim nije nova spoznaja već postepena. Kontinentalna kora veličine 4,9 kvadratnih kilometara je dovoljna velika i dovoljno samostalna da je nije potrebno definirati niti mikrokontinentom niti kontinentalnim fragmentom već punopravnim kontinentom."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 21:39