ELIUD KIPCHOGE

ČOVJEK KOJI JE POKAZAO DA LJUDSKO TIJELO NEMA GRANICA Detaljno analiziramo kako je veličanstveni Kenijac istrčao maraton ispod dva sata

Eliud Kipchoge
 Lisi Niesner / REUTERS
 

Kenijac Eliud Kipchoge (34) nedavno je postao prvi čovjek u povijesti koji je istrčao maraton za manje od dva sata. U idealnim uvjetima maratona koji je održan u Beču 12. listopada, Kipchoge je istrčao dionicu od 42.195 kilometara za jedan sat, 59 minuta i 40 sekundi. Svoj je pothvat nazvao atletskom inačicom prvog koraka Neila Armstronga na Mjesecu. Ipak, Međunarodna asocijacija atletskih federacija (IAAF) nije rezultat priznala kao svjetski rekord jer bečka utrka nije bila službeno natjecanje. Bez obzira na to, Kipchoge je ispisao atletsku povijest. No, mnogi ističu da je Kipchoge fenomenalan rezultat postigao i zahvaljujući primjeni znanstvenih dostignuća te uz pomoć svoga mecene, sir Jima Ratcliffea, čija je kompanija Ineos financirala bečki maraton.

Tko je Eliud Kipchoge?

Eliud Kipchoge rođen je u okrugu Nandi u zapadnoj Keniji 1984. godine. Najmlađi je od četvero braće i sestara, a odgajala ga je samohrana majka, učiteljica. Oca je znao samo s fotografija. Kad je krenuo u srednju školu, svaki dan trčao je gotovo četiri kilometra do škole i natrag. Ipak, trenirati je počeo sa 16 godina kad je upoznao svoga trenera Patricka Sanga, kenijskog dugoprugaša i nositelja tri srebrene medalje sa svjetskih atletskih prvenstava te Olimpijskih igara. Spoznavši da je tinejdžer idealne građe za dugoprugaša, Sang mu je pomogao da postane atletski superstar. Kipchoge je već 2003. godine na Svjetskom atletskom prvenstvu u Parizu osvojio zlatnu medalju u utrci na 5000 metara. Kasnije je osvojio olimpijsko srebro i broncu na 5000 metara. Maraton trči zadnjih šest godina i olimpijski je pobjednik iz Rija u toj disciplini. Prošle je godine na berlinskom maratonu postavio svjetski rekord istrčavši dionicu malo dužu od 42 kilometra za dva sata, jednu minutu i 39 sekundi. Kipchoge je oženjen, a sa suprugom Grace, koja ga je srčano bodrila u Beču, ima troje djece.

Tko je Kipchogeov mecena?

Nakon veličanstvene utrke u Beču, Eliud Kipchoge pojavio se na konferenciji za novinare sa sir Jimom Ratcliffeom, najbogatijim Britancem i vlasnikom kemijskog diva Ineos. Prema pisanju Guardiana, kompanija Ineos navodno je uložila više od 17 milijuna eura u bečki maraton. Jim Ratcliffe (66) svestrani je ljubitelj sporta: bavi se skijanjem, biciklizmom i trči maratone. Nije mu stran ni avanturizam te je sudjelovao u ekspedicijama na Sjeverni i Južni pol. Ratcliffe je i vlasnik nogometnih klubova Lausanne i OGC Nice, a u ožujku ove godine kupio je biciklističku franšizu Team Sky te je nazvao Team Ineos. Kao član Team Ineosa, kolumbijski biciklist Egan Bernal osvojio je ovogodišnji Tour de France. - Mi zarađujemo šest ili sedam milijardi dolara na godinu, pa zašto je loše uložiti dio toga u sport - propituje Ratcliffe. No, oni koji ga poznaju kažu da u svemu čega se prihvati želi ostaviti trag.

Gdje su granice ljudskih mogućnosti?

Eliud Kipchoge u Beču je trčao pod motom “No Human is Limited”, što je mantra i Jima Ratcliffea koji smatra da ljudsko tijelo nema granica. - Mnogi vodeći znanstvenici smatrali su da idućih godina neće biti moguće istrčati maraton za manje od dva sata - rekao je za New Scientist Stephen Mears, stručnjak za sport sa Sveučilišta Loughborough.

- Početkom 20. stoljeća svjetski rekord u maratonu bio je samo nešto manje od tri sata, ali to se brzo smanjilo u sljedećim desetljećima zbog poboljšanja tehnologije, treninga i prehrane - tvrdi Mears. Navodi primjer Rogera Bannistera koji je 1954. godine srušio “granicu snova” istrčavši u Oxfordu milju za manje od četiri minute, velikim dijelom i zbog intervalnog treninga. Bilo je i drugih razvoja, poput razumijevanja uloge koju naši umovi igraju u povećanju atletskih performansi.

- A onda jednom u atletskom životu dobijete sportaša poput Kipchogea. On ima izvanredan VO2max, maksimalni aerobni kapacitet, odnosno maksimalnu količinu kisika koje tijelo može uzeti te iznimnu ekonomičnost, što znači da koristi energiju vrlo učinkovito - ističe Mears. Osim što je maraton u Beču bio tempiran u idealnim uvjetima, Mears ističe da postoji i psihološki aspekt. Podsjeća da je Kipchoge prvi put pokušao istrčati maraton za manje od dva sata 2017. godine u Monzi, kad mu je pokrovitelj bila kompanija Nike. Malo mu je nedostajalo jer je u cilj ušao s vremenom od dva sata i 25 sekundi.

- Kad drugi put krenete istrčati maraton za manje od dva sata, imate u glavi da vam nedostaje samo 25 sekundi - istaknuo je Mears.

Koliko su važne Kipchogeove tenisice?

Kompanija Nike je još za prvi Kipchoguijev pokušaj da sruši famoznu granicu od dva sata u maratonu dizajnirala specijalne tenisice. Te tenisice u đonovima imaju pločicu od ugljikovih vlakana, a predmet su rasprava jer se smatra da pomažu trkačima. Analiza New York Timesa, kao i neovisna akademska studija, ukazuju na to da su tvrdnje o čudesnoj učinkovitosti Nikeovih tenisica točne. Uostalom, tijekom pet najbržih muških maratonskih puta u povijesti, održanih od 2018. godine dosad, atletičari su trčali u tim tenisicama. No, Kipchoge je tijekom priprema za Beč dobio novu, poboljšanu verziju.

Što je Kipchoge konzumirao prije i tijekom utrke?

Budući da su ugljikohidrati ključni za sportove koji iziskuju izdržljivost, ni maraton nije izuzetak. Stoga je u subotu ujutro Kipchoge organizam opskrbio povećanom količinom ugljikohidrata. Kao i tijekom ranijeg pokušaja rušenja granice od dva sata tijekom maratona u Monzi, i u Beču je trčeći uzimao ugljikohidrate. Većina ugljikohidrata koje je konzumirao tijekom povijesnog maratona bila je u tekućem stanju. Prema Mearsu, kenijski maratonac koristi je energetsko piće Maurten koje sadrži 80 grama ugljikohidrata po obroku od 500 mililitara. Pomagači na biciklima Kipchogeu su dodavali vodu i energetska pića točno u ruku pa nije gubio vrijeme uzimajući ih sa stolova.

Kako je izabrano mjesto i vrijeme povijesnog maratona?

Kipchogeovi sponzori više od godinu dana tražili su idealno mjesto i izbor je pao na bečki park Prater, praktički ravnu stazu, bez ikakvih uzbrdica, dobro zaštićenu i s dovoljno zraka. Znalo se i da će se maraton održati u između 12. i 20. listopada.

Ekipa meteorologa analizirala je vremenske prilike, a točno vrijeme početka utrke nije se znalo sve do petka kada je procijenjeno da će od 8.15 uvjeti biti najbolji, s temperaturom od 10 stupnjeva, bez vjetra i s niskom razinom vlage.

“Temperatura od 10 Celzijevih stupnjeva smatra se dobrom referentnom vrijednosti za savršene uvjete trčanja u maratonu, u kombinaciji s niskom vlagom”, navedeno je u blogu kompanije Ineos. K tome, Kipchoge je imao i golem tim “zečeva”, 41 dugoprugaša koji su zapravo tvorili ljudski štit oko fenomenalnog Kenijca. “Zečevi” su bili podijeljeni u dvije grupe te su se izmjenjivali tijekom utrke: držali su ritam maratona i štitili Kipchogea od vjetra.

Eliud Kipchoge, također, priznao je da su uvjeti bili odlični i da se od početka utrke dobro osjećao.

- Najsretniji sam čovjek na svijetu jer sam istrčao maraton za manje od dva sata. Sve je u našim glavama jer nijedan čovjek nije ograničen. Očekujem da će nakon današnjeg dana više ljudi diljem svijeta trčati manje od dva sata - istaknuo je Kipchoge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:14