'DOBRE BAKTERIJE'

DETALJNA ANALIZA VODEĆIH STRUČNJAKA DONIJELA ZAPANJUJUĆE REZULTATE 'Probiotici su uglavnom beskorisni, a u pojedinim slučajevima mogu biti i opasni'

 Profimedia

Skupina izraelskih stručnjaka objavila je detaljnu studiju u kojoj su zaključili da je hrana koja sadrži tzv. dobre bakterije, poznatije kao probiotike, potpuno beskorisna, prenosi BBC.

Navodi se da je njihova studija jedna od najdetaljnijih analiza koja pokazuje što se događa s tijelom nakon konzumiranja probiotika. I rezultat je poprilično iznenađujući - probiotici nisu loši za crijeva, ali nemaju skoro nikakav učinak na ostatak tijela.

Također, znanstvenici su dodali da bi se probiotici u budućnosti trebali prilagoditi potrebama određenog pojedinca.

Društvo s Weizmannovog znanstvenog instituta napravili su svojevrsni koktel od probiotika koji je sadržavao 11 dobrih bakterija i dali su ga 25 potpuno zdravih dobrovoljaca koji su taj koktel konzumirali punih mjesec dana.

Dobrovoljce su poslije uspavali i kirurški im uzeli uzorke s više mjesta u želucu i crijevima. Naime, znanstvenike je najviše zanimalo gdje su se bakterije uspješno kolonizirale i jesu li dovele do bilo kakvih promjena u aktivnosti crijeva.

Rezultati koji su objavljeni u časopisu Cell kažu da su dobre bakterije u polovici slučajeva ušle u organizam kroz usta i izašle na drugu stranu. One koje su se nakratko zadržali u organizmu vrlo brzo su bile 'pregažene' od strane već postojećih mikroorganizama.

- Dođete u supermarket, pronađete probiotike na policama i odmah pomislite da će vam pomoći... Iskreno, to je potpuno krivo razmišljanje! Probiotici će se u budućnosti morati prilagoditi potrebama pojedinih pacijenata. Ovako su beskorisni - rekao je doktor Eran Elinav za BBC.

Istraživačka skupina također je proučavala utjecaj probiotika nakon uzimanja antibiotika, koji uništavaju i dobre i loše bakterije. Eksperiment je odrađen na 46 osoba i pokazao je određeno kašnjenje u ponovnom stvaranju zdravih bakterija u ljudskom organizmu.

- Suprotno uvjerenju da su probiotici potpuno bezopasni, naši rezultati otkrivaju da istovremeno uzimanje probiotika i antibiotika može ostaviti dugoročne posljedice na organizmu - rekao je Elinav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 16:56