HARALD MODROZUBI

DJEČAK OTKRIO BLAGO LEGENDARNOG KRALJA! 'Prvo sam mislio da smo našli bezvrijedni komad aluminija, ali onda sam shvatio o čemu je zapravo riječ'

 Profimedia, Alamy

Trinaestogodišnji dječak i jedan arheolog amater otkrili su u Njemačkoj važno blago koje je možda pripadalo legendarnom danskom kralju Haraldu Modrozubom koji je u 10. stoljeću svojom zemljom pronio kršćanstvo.

Arheolog iz hobija Rene Schoen i školarac Luca Malaschnitschenko detektorima za metal istraživali su u siječnju područje jedne njive na sjeveru otoka Ruegena i nabasali, mislili su, na bezvrijedan komad aluminija.

Ali kad su ga malo pomnije pregledali shvatili su da u rukama imaju blistavi komad srebra, pišu njemački mediji.

O tome su obavijestili prave arheologe koji su prije nedavno počeli iskapanja na području veličine 400 kvadratnih metara. Dosad su pronašli ogrlice, bisere, broševe, prstenje i 600 novčića, uključujući stotinjak koji potječu iz doba Modrozubog koji je vladao Danskom od otprilike 958. do 986. godine.

Arheolozi su pronašli i mali ritualni srebrni čekić posvećen kultu nordijskog boga Thora. Ali istodobno su kovanice prožete kršćanskim simbolima što svjedoči o prelasku s nordijske mitologije na kršćanstvo.

"Ova riznica je dosad najveće otkriće Haraldovih kovanica na području južnog Baltika i kao takvo je iznimno važno", kazao je agenciji dpa arheolog Michael Schirren iz pokrajinskog ureda za zaštitu spomenika i voditelj iskapanja.

Najstarija kovanica je dirham iz Damaska koji potječe iz 714., a najmlađi je novčić iz 983. godine.

Ovo potonje sugerira da je blago možda zakopano krajem 980-ih, u doba kada je Modrozubi boravio u Pomorju (Pomeraniji), gdje je i umro.

Harald Modrozubi ujedinio je Dansku. Taj je viking poznat i po tome što je okrenuo leđa tradicionalnoj nordijskoj religiji i prihvatio kršćanstvo. Iz Danske je morao pobjeći u Pomorje kada je ga svrgnuo sin Sven.

Modrozubi je blago najvjerojatnije zakopao u bijegu od Svena kao što je to učinio i s blagom s otoka Hidenseea koje je pronađeno u 19. stoljeću i koje se nedvojbeno može pripisati dvoru posljednjeg vikinškog kralja.

Trajno nasljeđe Haralda Modrozubog danas je u svim smartfonima i laptopima - bežična Bluetooth tehnologija nazvana je po njemu. Simbol Bluetootha dvije su rune s njegovim incijalima H.B.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 00:42