DR. JAMES HANSEN

'Djed klimatskih promjena': Neću ići u Kopenhagen, to je farsa

'To me podsjeća na Sredni vijek kad je Katolička crkva prodavala induligencije. Biskupi su prikupili mnogo novca, a grješnici su dobili iskupljenje. Sada razvijene zemlje nastavljaju posao kao i obično'

Dr. James Hansen, jedan od vodećih svjetskih klimatologa, najavio je da će bojkotirati Klimatsku konfereneciju u Kopenhagenu jer smatra da će svaki postignuti dogovor biti farsa.

- To me podsjeća na Sredni vijek kad je Katolička crkva prodavala induligencije. Biskupi su prikupili mnogo novca, a grješnici su dobili iskupljenje. Sada razvijene zemlje nastavljaju posao kao i obično nadajući se da će dobiti oprost dajući male svote novca državama u razvoju - rekao je Hansen za britanski Guardian.

James Hansen (68) direktor je NASA-ina instituta Goddard za istraživanje svemira. U medijima ga nazivaju “djedom klimatskih promjena” jer je među prvima osamedetih godina upozoravao na opasnost od globalnog zagrijavanja. Tijekom ere Georgea W. Busha u više se navrata sukobio s Bijelom kućom koja je pokušala umanjiti opasnost od klimatskih promjena te nametnuti znanstvenicima cenzuru tijekom javnih istupa.

Taj renomirani znanstvenik smatra da bi globalno zagrijavanje uskoro moglo dostići “točku nakon koje više neće biti povratka” zbog čega će se ledeni pokrov na Grenlandu ubrzano otapati. Nastavimo li s ovakvim emisijama ugljičnog dioksida, “točku nakon koje neće više biti povratka” mogli bismo dostići već 2016. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:20