NALIČJE KOPENHAGENA

Summit zagađuje više od nekih manjih država

People watch an illuminated so-called CO2 cube is pictured in the water of St Jorgens Lake in front of Tycho Brahe Planetarium in Copenhagen, December 7, 2009. The cube visually shows the amount of carbon dioxide produced by an average person in one month. REUTERS/Pawel Kopczynski (DENMARK)
 REUTERS
Cijena u ekološkoj šteti i novcu bit će prihvatljiva samo ako bude trajne koristi za spas ovog planeta

ZAGREB, KOPENHAGEN - Ovomjesečna dvotjedna planetarna konferencija o suzbijanju klimatskih promjena, u danskoj prijestolnici Kopenhagenu, obuhvaća zračni i kopneni prijevoz sudionika, te potrošnju hrane i energije koji zajedno dostižu emitiranje čak 41.000 tona ugljičnog dioksida, nevoljko su ovih dana potvrdili i izvori u UN-u.

Specijal: Sve o konferenciji u Kopenhagenu

Taj bi summit mogao biti “najvažniji skup nakon 2. svjetskog rata”, kako ga opisuje britanski ekonomist lord Stern, ali navedeni podatak znači da će u 12 dana održavanja prouz-ročiti više popratnih štetnih emisija nego što će ih u tome razdoblju biti u pojedinim čitavim državama 3. svijeta, poput Afganistana, Malavija ili Sijera Leonea.

Koliko je sve to isplativo

Procjenjuje se da će cijena konferencije nadmašiti milijardu kuna, od čega 50 milijuna otpada na letove, 160 milijuna na hotelski smještaj i oko 27 milijuna na hranu. Pa iako pristaše sastanka, na koji među stotinjak državnika dolazi i Barack Obama, tvrde da je sve to zanemarivo prema mogućoj koristi za planet, sve se više čuju i glasovi pesimista.

Loša organizacija skupa?

Tako Jim Hansen, znanstvenik koji je među prvima još 80-ih upozoravao na promjenu klime, tvrdi da je sve loše postavljeno te da bi bilo najbolje za ekologiju da ovaj skup doživi neuspjeh. ( Daily Mail, Ah. Sa.)

Brojke summita

140 - zrakoplova dovozi na skup svjetske čelnike

51 milijun kuna - stoje letovi svih 15.000 delegata iz 192 zemlje

437 milijuna kuna - iznos koji delegati dobivaju za ovaj summit

1500 kilometara - duljina kompjutorskih kabela na summitu

41.000 tona - ugljičnog dioksida je proizvedena dolaskom delegata na konferenciju

1400 - prostitutki nudi besplatne usluge delegatima koji im pokažu akreditaciju

1,043 milijarde kuna - procjena ukupne cijene ove dvanaestodnevne konferencije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:03