VELIKI PROBLEM

DRAMATIČNA NOVA OTKRIĆA ZBRINULA STRUČNJAKE Plastika emitira opasne plinove, pridonosi globalnom zagrijavanju i prijeti hranidbenom lancu

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 03.08.2018. u 08:43

, Image: 313929840, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

 

Plastika koju upotrebljavamo svakodnevno, od plastičnih boca do ambalaža, emitira stakleničke plinove kada je izložena sunčevoj svjetlosti, pokazuje nova studija i potkrepljuje globalnu zabrinutost zbog utjecaja plastike na svjetske oceane.

Plastično onečišćenje dobilo je veću pozornost ekologa zbog očitog povećanja onečišćenja - od ove godine poznato je da Tihim oceanom pluta gigantski otok plastičnog otpada koji je veći nego li se pretpostavljalo.

Znanstvenici su sada otkrili da uobičajena plastika emitira snažan staklenički plin metan, a s vremenom i etilen, što pridonosi globalnom zagrijavanju Zemlje.

Studija, objavljena u stručnom časopisu PLOS ONE, pokazala je da su plastike ''beznačajan subjekt globalne emisije metana'', zbog male količine proizvodnje. Međutim, Jonathan Nichols, izvanredni profesor na sveučilištu Columbia, napominje ipak da su najnovija otkrića ''itekako važna''.

''Ne možemo riješiti problem stakleničkih plinova sve dok ne definiramo svaki njegov segment'', rekao je Nichols za Thomson Reuters Foundation.

Emisije metana, većinom uzrokovane izgaranjem fosilnih goriva, glavni su pokretač globalnog zatopljenja.

Seagull with head entangled in plastic six-pack ring, Image: 328578805, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Ardea
Profimedia, Ardea

Galebu je glava zapela u odbačenu plastiku

 

Prethodna studija pokazala je da je više od 9 milijardi tona plastike proizvedeno od 1950., a većina te plastika završava odbačena na odlagališta ili u okolišu.

Znanstvenici su opetovano upozoravali da izlaganje nekim plastičnim kemikalijama, poput bisfenola A (BPA) šteti zdravlju.

Znanstvenici su u ožujku ustanovili da je plutajući plastični otok u Tihom oceanu čak 16 puta veći nego što se prethodno mislilo i upozorili da prijeti stabilnosti hranidbenog lanca.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo