SAMO NESTAJE

DRAMATIČNI REZULTATI MJERENJA ŠOKIRALI ZNANSTVENIKE 'Led u moru oko Antarktike rapidno se topi, a nitko nema pojma zašto se to događa!'

 Alexandre Meneghini / REUTERS

Satelitski podaci pokazuju da se površina morskog leda oko Antarktike od 2014. godine do danas "strmoglavila" te da ja pala brže nego što je to bio slučaj na Arktiku, piše The Guardian.

Takav pad u prosječnoj godišnjoj veličini znači da je Antarktika u četiri godine izgubila onoliko morskog leda koliko je Arktik izgubio u 34 godine. Uzrok pada još uvijek nije poznat i tek treba vidjeti hoće li se led oporaviti ili nastaviti padati.

Istraživači su rekli da je ovakav pad u površini pokazao da led može nestati puno brže nego što se mislilo. Za razliku od ledenih površina na kopnu koje se tope, topljenje morskog leda ne dovodi do povišenja razine mora.

Uz to, kako blještav bijeli morski led doprinosi reflektiranju sunčeve svjetlosti, gubitak morskog leda znači da će više sunčeve svjetlosti upiti tamne oceanske vode, što dovodi do zagrijavanja Zemlje.

Morski se led prostire na ogromnim površinama i značajno utječe na globalnu klimu. Gubici morskog leda na Arktiku dovode se u vezu s ekstremnim vremenskim prilikama na nižim geografskim širinama, kao što su toplinski valovi u Europi.

Gubitak morskog leda na Arktiku povezan je s porastom temperatura zraka na nivou svijeta koji je uzrokovao čovjek, međutim dva Zemljina pola dosta su različita. Arktik je ocean okružen kontinentima i izložen je zraku koji se grije, dok je Antarktika smrznuti kontinent okružen oceanima te ga od toplog zraka štiti krug snažnih vjetrova.

Količina morskog leda oko Antarktike sporo se povećavala tijekom 40 mjerenja i 2014. godine dosegnula je rekord. Međutim, od tada je količina morskog leda drastično pala, s tim da ga je rekordno malo bilo 2017. godine.

"Došlo je do ogromnog pada", rekla je Claire Parkinson, znanstvenica pri NASA-inom Centru za svemirske letove Goddard. "Ne znamo hoće li se pad nastaviti, ali se postavljaju pitanja zašto se to dogodilo i hoće li nastupiti neka velika akceleracija u smanjivanju na Arktiku. Samo će nam opetovana mjerenja dati odgovore."

"Arktik je postao simbol globalnog zagrijavanja", dodala je Parkinson, ali i rekla da je nedavni pad površine morskog leda oko Antarktike mogao biti puno gori. Ona, naime, 40 godina prati kretanje morskog leda kod Antarktike. "Svi smo mi znanstvenici mislili da će globalno zagrijavanje doći i do Antarktike."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:39