VRATILI SE NA ZEMLJU

FOTO Nakon više od 500 dana provedenih u potpunoj izolaciji astronauti se vratili s 'Marsa'

 AFP PHOTO / ESA
Šestorica muškaraca provela su u izolaciji više od 17 mjeseci kako bi se istražilo može li ljudski um i tijelo izdržati dugo putovanje do 'crvenog planeta'

Nakon više od 17 mjeseci šestorica 'astronauta' uspješno su okončali projekt Mars500 koji je simulirao putovanje od Zemlje do Marsa. Šestorica muškaraca provela su u izolaciji 520 dana kako bi se istražilo može li ljudski um i dijelo izdržati dugo putovanje do 'crvenog planeta'. Projekt, koji se održao u Moskovskom institutu za svemirska istraživanja, završen je danas u 11 sati prema lokalnom vremenu.

'Astronauti', Rusi Alekej Sitev i Sukhrob Kamolov te Aleksander Smoleevskij, Francuz Romain Charles, Talijan Diego Urbina i Kinez Wang Yue, dočekani su uz ogroman pljesak okupljenih. Po svečanom dočeku svaki od njih se obratio okupljenima uz nekoliko riječi nakon čega je svaki dobio ružu dobrodošlice. Odmah potom prebačeni su u karantenu na liječnički pregled.

Tijekom projekta Mars500 'putnici na Mars' su imali ograničen kontakt s vanjskim svijetom. Njihove prostorije nisu imale prozore, a zbog što realnijeg doživljaja svemirskog putovanja razmjena poruka pri komunikaciji s kontrolnim centrom trajala je i do 25 minuta.

Iako eksperiment nije imao sve značajke svemirskog putovanja, poput bestežinskog stanja i opasnosti vezanih uz kozmičko zračenje, znanstvenici su vrlo zadovoljni prikupljenim podacima koji će se nakon obrade primijeniti i na još realnije scenarije.

O njezinoj uspješnosti, odnosno rezultatima, ovisi i odluka hoće li Rusija u suradnji s Europom poslati prvog čovjeka na Mars.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 12:34