SVEMIRSKI FENOMEN

FOTO: NASA uspjela snimiti sudar dva asteroida pri brzini od 17.000 km/h

 NASA

Bespuća svemira toliko su golema i nepojmljiva da su šanse da znanstvenici u pravom trenutku okrenu kamere u pravom smjeru kako bi vidjeli sudar asteroida gotovo ravne nuli. Takvi se uvjeti poklapaju vrlo, vrlo, vrlo rijetko, međutim događaju se i samo je pitanje vremena i sreće.

Ukoliko je točna pretpostavka u koju znanstvenici vjeruju, NASA-in je svemirski teleskop Hubble, koristeći svoju Wide Field Camera 3 (najmoderniji dodatak na teleskopu, instaliran prilikom posljednjeg servisa) uspio uhvatiti upravo taj trenutak.

Snimio je ' prometnu nesreću ' dvaju asteroida udaljenih od Zemlje čak 144 milijuna kilometara.

Udar je ostavio zanimljive ostatke posložene u obliku slova X i znanstvenici su se sada po prvi puta susreli s nečim poput toga. Nagađaju kako se sudar dogodio pri brzini od 17 tisuća kilometara na sat.

Prema Hubbleovoj fotografiji čini se kako je jedan asteroid, nazvan P/2010 A2, uspješno preživio sudar i nastavio je svoje putovanje. Na slici je mala bijela točkica u gornjem lijevom kraku slova X. Drugo se nebesko tijelo nakon sudara dezintegriralo.

Astronomi su dugo vremena pretpostavljali kako su ove vrste sudara vrlo česte, no nikada nisu uspješno snimili jedan. samo središte slova X predstavlja mjesto sudara dok je rep nastao radi sunčevog vjetra koji je počeo 'otpuhivati' ostatke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:41