IZ ASTEROIDNOG POJASA

FOTO: NI SNIMKE IZBLIZA NISU RIJEŠILE MISTERIJ 'Otkrili smo nešto sasvim neočekivano, ali još ne znamo uzrok svjetlosti'

 NASA

HOUSTON - NASA-ina letjelica Dawn ušla je u orbitu oko patuljastog planeta Ceresa, i izradila prvu fotografiju njegove površine u boji. Kao što su znanstvenici i očekivali, Ceresov reljef isprekidan je brojnim kraterima, no Dawn je pronašao mnogo manje kratera nego što se mislilo da će naći.

Raznolikost u bojama i morfologiji Ceresa znanstvenicima je otkrila uzbudljivu činjenicu - Ceres je nekad bio geološki aktivan.

- Ovaj patuljasti planet nije bio samo inertan kamen kroz cijelu svoju povijest. Bio je aktivan, s procesima koji su proizveli različite materijale u različitim regijama, rekao je Chris Russell sa Sveučilišta u Kaliforniji.

- Tek počinjemo otkrivati tu raznolikost kroz fotografije u boji, dodao je.

NASA

Kompozitna fotografija u boji koja otkriva uzbudljivu prošlost Ceresa (Foto: NASA)

No, znanstvenike još uvijek muči misterij svjetlih točaka na površini Ceresa.

Otkrio ih je još svemirski teleskop Hubble, a snimljene su kamerama s Dawna i za vrijeme prilaska Ceresu.

Dvije svjetle točke, najvidljivije na cijelom planetu, nalaze se jedna pored druge u krateru širokom 92 kilometra. Još jedna svjetla točka nalazi se na drugoj strani planeta. Iako na fotografijama koje prikazuju vidljivu svjetlost sve tri točke izgledaju jako slično, infracrvene kamere vide samo prve dvije.

Gornji red fotografija prikazuje od prije poznate točke, donji red prikazuje točku nevidljivu infracrvenim kamerama (Foto: NASA)

NASA-ini astronomi nadaju se da će otkriti više detalja o misterioznoj svjetlosti kada Dawn započne snimanje planete iz niže orbite, s 13.500 kilometara iznad površine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 17:21