SMION POTHVAT

FOTO, VIDEO: NEVJEROJATNI PRIZORI S DNA MARIJANSKE BRAZDE, AMERIČKI AVANTURIST SPUSTIO SE I OBORIO REKORD Ispričao je što je sve vidio

 Discovery Channel/Reeve Jolliffe / Reuters
 

Američki istraživač Victor Vescovo srušio je rekord najdubljeg zarona u povijesti. Spustio se gotovo 11 kilometara (točnije 10.927 metara) u Marijansku brazdu, najdublju brazdu na svijetu. Čak četiri sata je istraživao morsko dno u mini podmornici, a osim čudesnih živih bića kakva se na manjim dubinama ne mogu vidjeti, pronašao je i - plastiku! Plastična vrećica i šuškavi omoti bombona ležali su na dnu najdublje brazde na Zemlji.

Ovo je treći put da su se ljudi uopće spustili na ovakve ekstremne dubine. Prvi su dno Marijanske brazde dotaknuli američki mornarički narednik Don Walsh i švicarski inženjer Jacques Piccard 1960. Filmski redatelj James Cameron zaronio je sam pola stoljeća kasnije, 2012. godine, u zelenoj podmornici. Treći i posljednji zaron Victora Vescova zasad je i najdublji. Srušio je rekord za 11 metara.

Tijekom ekspedicije Vescovo se s timom na dno Marijanske brazde spuštao sveukupno pet puta, a aktivirali su i robotske istraživače, piše BBC.

- Ne mogu ni opisati koliko smo uzbuđeni zbog ovoga što smo postigli. Ova podmornica i njezin matični brod, zajedno s nevjerojatno talentiranim istraživačkim timom, odveli su morsku tehnologiju na nove razine - rekao je Vescovo. S broda je sve promatrao i prvi posjetitelj Marijanske brazde, Don Walsh.

Undersea explorer Victor Vescovo pilots the submarine DSV Limiting Factor in the Pacific Ocean's Mariana Trench in an undated still image from video released by the Discovery Channel May 13, 2019.  Atlantic Productions for Discovery Channel/Handout via REUTERS. ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO ARCHIVE. NO RESALES. MANDATORY CREDIT.
Discovery Channel / REUTERS
Victor Vescovo u podmornici

Sea creatures swim around a part of a submersible lander, illuminated by the light of the submarine DSV Limiting Factor on the floor of the Pacific Ocean's Mariana Trench in an undated still image from video released by the Discovery Channel May 13, 2019.  Discovery Channel/Handout via REUTERS. ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO ARCHIVE. NO RESALES. MANDATORY CREDIT.
Discovery Channel / REUTERS
Na dnu Marijanske brazde...

An object described by a spokesperson for the Five Deeps Mariana expedition as
Discovery Channel / REUTERS
Komadić plastike na dnu Marijanske brazde

- Čestitam Victoru Vescovu i njegovom izvanrednom timu na uspješno obavljenom povijesnom istraživanju u Marijanskoj brazdi. Prije šest desetljeća Jacques Piccard i ja bili smo prvi koji su posjetili najdublje mjesto u svjetskim oceanima. Sad, kad se nalazim u sutonu života, velika mi je čast što ste me pozvali na ovu ekspediciju moje mladosti - rekao je Walsh.

Premda se točni rezultati istraživanja tek moraju definirati, stručnjaci smatraju da su otkrili četiri nove vrste rakova amfipoda, novu vrstu zvjezdana (Echiura) na dubini od 7.000 m i ribu iz porodice Liparidae na 8.000 m. Uzeli su uzorke s morskog dna za daljnja istraživanja, a čak i ondje, na 11 kilometara dubine, bio je očit ljudski utjecaj na prirodu. Plastika nikad do sad nije pronađen na ovakvim dubinama.

Milijuni tona plastike svake godine završe u oceanima, no jako malo se zna o tome gdje ta plastika zapravo završi. Znanstvenici planiraju testirati bića i stvari koje su skupili kako bi odredili sadrže li mikroplastiku, problem na koji upozaravaju recentne studije, a koji se pokazuje sve opasniji, i za životinje i za ljude.

Discovery Channel/Tamara Stubbs / Reuters

The Skaff lander floats next to the research vessel DSSV Pressure Drop above the Pacific Oceans's Mariana Trench in an undated photo released by the Discovery Channel May 13, 2019.  Atlantic Productions for Discovery Channel/Reeve Jolliffe/Handout via REUTERS. ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO ARCHIVE. NO RESALES. MANDATORY CREDIT.
Discovery Channel/Reeve Jolliffe / REUTERS

Discovery Channel/Tamara Stubbs / Reuters

Zaron u Marijansku brazdu samo je jedan od pet ove ekspedicije Five Deeps koja će pokušati dosegnuti pet najdubljih točki na planetu u pet oceana. Već su se spustili u Portorikansku brazdu u Atlantskom oceanu (8.376 m), Južnosandwichsku brazdu u Južnom polarnom oceanu (7.433 m) i Sundsku brazdu u Indijskom oceanu (7.192 m). Posljednji izazov bit će im spustiti se do Molloy Deep, najdublje točke Sjevernog ledenog mora, odnosno Arktičkog oceana (5.608 m), a ta je avantura najavljena za kolovoz ove godine.

Ekspediciju Five Deeps prate kamere pa će svi njihovi pothvati biti objedinjeni u dokumentarnom fillmu za Discovery Channel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 06:42