HRVOJE TKALČIĆ

Hrvatski seizmolog dobio izdašni grant australske vlade: istražuje jezgru Zemlje, ‘planet unutar planeta‘

Hrvoje Tkalčić

 Privatni album
‘Ponosan sam na ovaj grant jer je ovo prvi puta da australska vlada službeno financira istraživanje unutrašnje jezgre Zemlje‘

Hrvatski seizmolog dr. Hrvoje Tkalčić za svoja istraživanja unutrašnje jezgre Zemlje dobio 430.000 australskih dolara u sklopu petogodišnje sheme znanstvenih projekata Discovery koje financira australska vlada.

- Ponosan sam na ovaj grant naročito zbog toga što je to prvi puta da australska vlada službeno financira istraživanje unutrašnje jezgre Zemlje. Jako sam sretan jer je Australsko Znanstveno Vijeće prepoznalo vrijednost mojeg istraživanja Zemljine jezgre – planet unutar planeta – kao što naslov granta kaže, naročito u ovo teško vrijeme za australske geoznanosti - rekao nam je Hrvoje Tkalčić, profesor na Australskom nacionalnom sveučilištu (ANU) u Canberri.

- Projekt se bavi fundamentalnim istraživanjima unutrašnje jezgre koristeći najmodernije tomografske metode, interferometriju, kompjutorsko modeliranje i strojno učenje. Projekt ću voditi skupa s kolegicom Lauren Waszek sa Sveučilišta James Cook. Neka od otvorenih pitanja na koje nastojimo pronaći odgovor su ona o porijeklu i fizikalnoj prirodi unutrašnje jezgre, njezinoj starosti i evoluciji, te vezi s geomagnetskim poljem koje nas štiti od štetnog zračenja iz svemira. Financiranje ovog projekta ide ruku pod ruku s edukacijom novih generacija znanstvenika na STEM području i promovira fiziku čvrste Zemlje kao jednu od vodećih znanstvenih disciplina 21. stoljeća - pojasnio je Tkalčić, jedan od vodećih svjetskih seizmologa koji se bave dubokom unutrašnjošću Zemlje,

Rođen je 1970. godine u Bjelovaru, u Vinkovcima je završio gimnaziju, a diplomirao je fiziku - smjer geofizika na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) u Zagrebu.

Doktorirao je na temu unutrašnjosti jezgre Zemlje na Sveučilištu Berkeley u Californiji, a zatim je bio na postdoktoratu na Institutu Scripps u San Diegu te Lawrence Livermore National Laboratory, najvećem nuklearnom laboratoriju u SAD-u.

Od 2007. godine radi na ANU gdje je profesor seizmologije i matematičke geofizike, a 2016. godine dobio je australsku nagradu Research Achievement Excellence Award te je u izdanju Cambridge University Pressa objavio knjigu o unutrašnjoj jezgri Zemlje. Prošle godine izabran je u članstvo Američke Geofizičke Unije (AGU) u klasi 2020. godine. Riječ je o najvažnijoj svjetskoj zajednici znanstvenika koji se bave čvrstom Zemljom, atmosferom, oceanima, klimom, prirodnim hazardima, hidrologijom, svemirom i planetarnim znanostima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:14