Brzošireći soj iz Engleske koji je nedavno izazvao pomutnju, kod nas za sada nije detektiran, ali jest škotski.
Članica Znanstvenog savjeta Vlade RH prof. dr. sc. Andreja Ambriović Ristov u srijedu je za Studio 4 HTV-a pojasnila kako se različiti sojevi odnosno varijante virusa pojavljuju od početka epidemije.
- U veljači se pojavila jedna varijanta koja je bila jače infektivna, bolje se vezala za stanice i vrlo brzo je ona prevladala. Potpuno je normalno da protein koji je na vanjskoj strani virusa i koji sudjeluje u vezanju za receptor na površini stanice najbrže i mutira. Srećom, sve varijante koje su se pojavile izazivaju iste simptome bolesti, virus nije postao puno opasniji za nas, objašnjava Ristov.
- Sama trodimenzionalna struktura proteina određuje hoće li se ta mjest...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....