VELIKI USPJEH

Hrvatski znanstvenik Nenad Ban nagrađen za svoj rad na sintezi masnih kiselina

Hrvatski znanstvenik Nenad Ban (44), profesor na Švicarskom tehnološkom federalnom institutu (ETH) u Zürichu, ovogodišnji je dobitnik nagrade Heinrich Wieland. Riječ je o jednoj od najprestižnijih nagrada u Njemačkoj za područje biokemije i znanosti o životu, a dodjeljuje je Boerhinger Ingelheim, jedna od 15 vodećih farmaceutskih kompanija na svijetu.

Kompanija je utemeljena 1885. godine, a zapošljava više od 41.500 ljudi u 50 zemalja.

Prof. Ban nagrađen je rad na multienzimima koji su odgovorni za sintezu masnih kiselina, a nagradu u iznosu od 50.000 eura u Münchenu mu je uručio Otto Boerhinger, jedan od suvlasnika kompanije Boerhinger Ingelheim .

Nenad Ban rođen je u Zagrebu gdje je diplomirao molekularnu biologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Doktorirao je 1994. godine na Sveučilištu California u Riversideu, a pet godina bio je na postdoktoratu na Yaleu gdje je bio član skupine prof. Thomasa Steitza koja je otkrila strukturu ribosoma, "tvornice proteina u stanici". Za to otkriće prof. Steitz prošle godine dobio je Nobelovu nagradu za kemiju.

Od 2000. godine Nenad Ban radi na ETH-u, gdje su nekad radili Einstein, Roentgen te hrvatski nobelovci Prelog i Ružička. Od 2008. godine prof. Ban član je Leopoldine, njemačke akademije znanosti, a ove je godine za svoja istraživanja dobio grant od 2,5 milijuna eura što ga Europski istraživački savjet (ERC) dodjeljuje najboljim znanstvenicima na Starom kontinentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:31