POGLED NA SAM POČETAK

Hubble otkrio najstariju poznatu galaksiju udaljenu 13,2 mld svj. godina

 AFP/NASA
Malena mutna točka, čija je svjetlost dosegla Hubble iz doba kada je svemir bio star 'svega' 489 milijuna godina, mogla bi biti vrlo veliko postignuće u otkrivanju galaksija

Kandidatkinja za najudaljeniju galaksiju ikada otkrivenu pojavila se na fotografiji snimljenoj svemirskim teleskopom Hubble . Malena mutna točka, čija je svjetlost dosegla Hubble iz doba kada je svemir bio star 'svega' 489 milijuna godina, mogla bi biti vrlo veliko postignuće u otkrivanju galaksija.

Novo otkrivena galaksija, nazvana UDFj-39546284, od Zemlje je udaljena 13,2 milijarde svjetlosnih godina čime je srušila stari rekord galaksije UDFy-38135539 koja bila 'svega' 13,1 milijarde svjetlosnih godina daleko.

Iako nova galaksija nije, u astronomskim terminima, puno dalje od sljedeće najudaljenije galaksije, jedna je od prvih koja ima ' crveni pomak 10 ' (pogledati i Hubbleov zakon ), prekretnica u udaljenosti koju astronomi pokušavaju naći desetljećima.

Termin 'crveni pomak' dolazi od tehnike koju astronomi koriste za procjenu udaljenosti Zemlje od dalekih svemirskih tijela. Zbog širenja svemira dobiva se dojam da udaljene zvijezde i galaksije 'bježe' od nas. Time se valna duljina svjetlosti koje emitiraju mijenja i postaje sve crvenija i crvenija.

Mjerenjem 'crveni pomak' dobivamo informaciju koliko je vremena proteklo otkada je svjetlost emitirana. Pomnožite taj broj s brzinom svjetlosti i saznat ćete udaljenost.

UDFj-39546284 se nalazi na samoj detekcijskoj granici teleskopa Hubble. Da je bila još dalje, bila bi precrvena za Hubbleovo ' oštro oko '.

Međutim, neki su astronomi sumnjičavi prema nedavnom postignuću. Zamjeraju Hubbleovom timu da su se koristili poprilično nepreciznom tehnikom utvrđivanja 'pomaka prema crvenom' te je moguće da se radi nižoj razini 'pomaka'. Ističu kako je potrebno više posla.

Ne bi li pronašli galaksije koje su odavno prošle 'crveni pomak 10' znanstvenici će morati pričekati Hubbleova nasljednika - svemirski teleskop James Webb koji bi mogao vidjeti 'pomak' i do 35 stupnja, ako on naravno postoji.

Naime, u samom početku svemir je bio samo vruća 'juha' vodikovih atoma. Vodik upija gotovo sve valne duljine stoga se vjeruje kako će pogled prema svemiru starom svega 200-tinjak milijna godina biti samo magla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 12:08