NEIZBJEŽAN ZAVRŠETAK

Hubble snimio umiruću maglicu Mačje oko. Tako će izgledati i kraj sustava u kojem je Zemlja

 NASA
Kad se Sunce jednog dana počne postupno gasiti dogodit će se ovo na fotografiji

Spektakularne snimke umiruće maglice Mačje oko je objavila NASA, a sve zahvaljujući teleskopu Hubble . Fotografije su pokazale detaljan prikaz načina na koji maglica nestaje, iako je ona udaljena čak tri tisuće svjetlosnih godina od Zemlje.

Mnoštvo eksplozija napravilo je prekrasne prstenove raznih boja oko maglice i otkrilo što će se jednog dana dogoditi i s našim Sunčevim sustavom. S obzirom na masu našeg Sunca, zna se kako sigurno neće postati supernova na svom kraju već upravo maglica, čiji je životni vijek u prosjeku desetak tisuća godina. Nakon što taj vijek istekne naš sustav će nestati.

Inače, planetarne maglice važni su astronomski objekti jer igraju ključnu ulogu u kemijskoj evoluciji galaksije. One svojim postupnim širenjem i raspršivanjem obogaćuju galaksiju težim elementima poput ugljika, dušika, kisika i kalcija. U drugima galaksijama, planetarne maglice mogu biti jedini objekti koji daju korisne informacije o kemijskom sastavu.

Kako god bilo, za nekoliko milijardi godina naše će se Sunce postupno gasiti i na kraju ugasiti u potpunosti. Zahvaljujući Hubbleu, znamo kako će taj kraj izgledati .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:45