RUB ZNANOSTI

'I mi smo dio lova na eliksir mladosti čija se tajna krije u crnom vinu'

CROPIX/Privatni arhiv

David Sinclair, znanstvenica Vlatka Zoldoš i vlasnik Genosa Gordan Lauc (u krugu)

Resveratrol dokazano usporava starenje, ali bi čovjek za taj učinak trebao popiti 1000 boca na dan. Genos će analizirati njegove efekte

Hrvatska biotehnološka kompanija Genos odnedavno surađuje s “guruom dugovječnosti” Davidom Sinclairom, profesorom na Odjelu za genetiku i sudirektorom Centra za biologiju starenja “Paul F. Glenn” na Medicinskom fakultetu Harvard.

Podrijetlom Australac, David Sinclair (51) je pozornost diljem svijeta privukao 2005. godine kad je otkrio da resveratrol, tvar iz crnog vina, usporava starenje kod debelih miševa. Kako bi prosječan čovjek dnevno morao popiti 1000 boca crnog vina da bi učinak usporavanja starenja bio isti kao kod miševa, Sinclair već dugo radi na razvijanju lijekova na bazi resveratrola.

Analiza uzoraka

Prije nekoliko mjeseci objavio je i knjigu “Lifespan” (Životni vijek) u kojoj zaključuje da se pomoću genetskih manipulacija čovjekov životni vijek može produljiti i do 150 godina.

 - Suradnja koju imamo s Davidom Sinclairom ne razlikuje se bitno od nekoliko desetaka suradnji koje imamo s drugim znanstvenicima diljem svijeta. Genos je vodeći svjetski laboratorij za visokoprotočnu analizu glikana i kada netko želi uključiti glikane u svoja istraživanja, mi smo mu u biti prvi izbor. Svi naši suradnici, a u ovom slučaju David Sinclair, imaju neke zanimljive biološke uzorke koje onda šalju nama u Genos da mi provedemo analizu glikana - rekao je Gordan Lauc, profesor na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu te osnivač i direktor Genosa.

Tajna glikana

Lauc se gotovo 30 godina bavi istraživanjem glikana, složenih ugljikohidrata vezanih na proteine koji su važni za razumijevanje i uspješno liječenje niza bolesti.

- Jedno od prvih velikih otkrića bila je spoznaja da se glikani vezani na imunoglobuline, tj. protutijela imunološkog sustava, jako mijenjaju tijekom starenja. O tome smo dosad objavili više radova u uglednim međunarodnim časopisima, a razvili smo i komercijalni test biološke dobi koji se naziv GlycanAge. Ideja testiranja biološke dobi analizom glikana zainteresirala je i Davida Sinclaira te smo počeli prvo razgovarati, a nedavno i konkretno surađivati. Tijekom mojeg posljednjeg posjeta Bostonu dogovorili smo vrlo opsežnu suradnju sa Sinclairom, a prvi korak u tom smjeru je analiza glikana u 170 uzoraka krvne plazme miševa iz njegova laboratorija - dodao je Lauc.

Pojasnio je kako su glikani povezani s procesom starenja.

- Istraživanja pokazuju da starenjem naš organizam postaje sve više proupalni, što dovodi do molekularnih oštećenja na više razina i posljedično do gubitka brojnih funkcija, što pojednostavljeno smatramo starenjem. No, starenje je proces koji ne ide istom brzinom kod različitih organizama, ali ni kod različitih ljudi. Analizom glikana na imunoglobulinima možemo vidjeti kojom brzinom ‘dobri’, protuupalni glikani prelaze u ‘loše’, proupalne glikane u svakom pojedincu. Ta informacija je iznimno važna jer su ti ‘loši’ glikani povezani s razvojem različitih bolesti, uključujući i kardiovaskularne bolesti koje su prvi uzrok smrtnosti u suvremenom društvu - istaknuo je Lauc.

Naš sugovornik se osvrnuo i na istraživanja resveratrola iz crnog vina za koji se vjeruje da usporava starenje.

Hakiranje starenja

- Resveratrol, nikotinamid mononukleotid (NMN), a i neke druge tvari su molekule kojima znanstvenici pokušavaju ‘hakirati’ starenje. ‘Biohakiranje’ se zasniva na ideji da je nadopunom određenom molekulom moguće usporiti starenje, odnosno promatrati starenje kao bolest koju je moguće liječiti lijekovima. Neki eksperimenti na životinjama upućuju da bi to doista moglo biti točno, no pouzdani podaci kod ljudi ne postoje. No, to ne sprečava brojne klinike diljem svijeta da prodaju različite terapije pomlađivanja, od kojih neke imaju kakvu-takvu znanstvenu podlogu, a neke su čista prevara - upozorio je Lauc.

- Mi se nadamo da ćemo zahvaljujući suradnji s Davidom Sinclairom naš glikanski test biološke dobi uvesti kao objektivni mjerni instrument koji može evaluirati učinke različitih terapijskih pristupa koji se danas koriste za pomlađivanje. S jedne strane to će biti određena provjera uspješnosti terapije, no isto tako će omogućiti individualizirani pristup svakom pacijentu - zaključio je Gordan Lauc.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo