RASTUĆI POPIS

IMA LI NEŠTO ŠTO ČOVJEKOV NAJBOLJI PRIJATELJ NE MOŽE NANJUŠITI? Novo istraživanje pokazalo da psi mogu prepoznati boluje li netko od malarije

German shepherd dogs go through a test during a special and a general search training course at a local cynologist police centre in a suburb of Russia's Siberian city of Krasnoyarsk April 3, 2015. Dogs at the cynologist centre are trained to help the police patrol streets, search for drugs, explosives and weapons, as well as with criminal investigations. REUTERS/Ilya Naymushin - GF10000048459
Ilya Naymushin / REUTERS

Psi čovjeku već neko vrijeme svojim nosevima pomažu izvršiti cijeli niz poslova - od traženja bombi i tartufa do detekcije raka i dijabetesa. The Guardian piše da se popisu stvari, bolesti i pojava koje psi mogu nanjušiti može dodati i malarija.

Na ovogodišnjem sastanku Američkog društva za tropsku medicinu i higijenu, koji se održao u američkom gradu New Orleansu, otkriveno je da su labrador i mješanac labradora i retrivera nedavno naučili nanjušiti malariju kod djece. Psi su prepoznavanje malarije učili na najlonskim čarapama u teglicama.

Malarija se, dakako, može prepoznati po nizu simptoma među kojima su prekomjerno znojenje, povraćanje i krvava stolica. Tim se simptomima sada može dodati i miris zaražene osobe.

Jednako tako, malarija se može dodati rastućem popisu stvari koje psi sa svojih 220 milijuna njušnih receptora mogu prepoznati.

Čovjekov najbolji prijatelj od 40-ih godina prošlog stoljeća uspješno prepoznaje bombe, što je naučio zahvaljujući treningu na njemačkim nagaznim minama koje su se koristile u Africi. Od 70-ih godina psi po raznoraznim torbama i pretincima u prijevoznim sredstvima traže heroin, kanabis i crack. Pred kraj iste te je dekade otkriveno da psi njuhom mogu otkriti ovuliraju li krave.

Istraživanja provedena tijekom proteklih nekoliko godina pokazala su da psi mogu nanjušiti rak prostate, Alzheimerovu bolest, depresiju i dijabetes. Pseći se njuh koristi i u komercijalne svrhe. Talijanska pasmina Lagotto romagnolo osobito je umješna u pronalaženju tartufa, a američka tvrtka Spot Mold pse koristi za detekciju plijesni u zatvorenim prostorima. Psi njezinu prisutnost mogu utvrditi brže i jeftinije od čovjeka.

S neobičnije strane spektra psećih sposobnosti, neki tvrde da psi njuhom mogu utvrditi je li negdje zakopano truplo. Navodno ga mogu nanjušiti i na dubini od 4,5 metara. Direktor za borbu protiv piratstva Američke udruge za film John Malcolm htio je pse koristiti u borbi protiv piratstva. Naime, htio je pse naučiti kako mirišu polikarbonati koji se koriste prilikom proizvodnje DVD-a.

Istraživači sa Sveučilišta Washington pse su koristili za utvrđivanje dijete i gena pojedinih životinja. Da bi to napravili, psi su morali njušiti izmet tih životinja.

Više na Jutarnjem...


Tagovi

Izdvajamo