NOVA 'ČOVJEČJA RIBICA'

Ima 'ruke': Otkrivena nova vrsta ribe koja 'hoda' po dnu mora

Biolozima je trebalo punih deset godina da potvrde kako je riječ o novoj ribi iz porodice Brachionichthys unutar koje već ima 14 vrsta koje žive uglavnom oko Tasmanije

Čovječja ribica ubrzo bi mogla dobiti društvo u kategoriji riba koje imaju pridjev 'čovječji'. Naime, u vodama Tasmanije otkrivena nova vrsta ribe iz porodice Brachionichthys čije su se prednje peraje pretvorile u 'ruke'.

Ova riba, koju prema pisanju National Geographica nitko nije vidio još od 1999. godine, svoje 'ruke' ne koristi za plivanje već za 'hodanje' po plitkim vodama. Biolozima je trebalo punih deset godina da potvrde kako je riječ o novo ribi iz porodice Brachionichthys unutar koje već ima 14 vrsta riba, a sve su smještene u neposrednoj blizini otoka Tasmanije.

Neobična je roza ili crvenkasta riba dugačka desetak centimetara, a znanstvenici su do sada otkrili svega četiri primjerka. Prema riječima znanstvenika Daniela Gledhilla iz australskog znanstvenog instituta CSIRO, nova vrsta je potvrđena na osnovu brojnih faktora: boje, broja kralježaka, peraja te mjerenjima tijela.

Isto tako znanstvenici vjeruju kako su prije 50-ak milijuna godina takve ribe 'hodale' po svjetskim morima, a sada su svoje prebivalište 'ograničile' samo na istočnu i jugoistočnu Australiju.

- Otkriće ove ribe vrlo je važno za razumijevanje izvora morskog života u Australiji kao i učinka promjene klime na staništa i životinjske vrste - zaključuje Gledhill.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 05:44