POSTAJU SVEMIRSKA SILA

Indija uspješno lansirala povijesnu misiju na Mjesec: ‘U ovome su do sada uspjele samo tri države‘

Lansiranje Chandrayaana-3

 R. Satish Babu/Afp
Chandrayaan, što na sanskrtu znači ‘Mjesečevo vozilo‘, trebalo bi izvršiti meko slijetanje na južni pol Zemljinog satelita

Indija se nada postati tek četvrta zemlja koja je izvršila kontrolirano, meko slijetanje na Mjesec nakon uspješnog lansiranja svoje misije Chandrayaan-3 u petak. Sonda Chandrayaan, što na sanskrtu znači "Mjesečevo vozilo", poletjela je iz svemirskog centra Satish Dhawan u Sriharikoti u južnoj državi Andhra Pradesh rano ujutro.

Mnoštvo se okupilo u svemirskom centru kako bi svjedočilo lansiranju koje bi trebalo biti povijesno, a više od milijun ljudi događaj je pratilo na YouTubeu, prenosi CNN.

Indijska organizacija za svemirska istraživanja (Indian Space Research Organization - ISRO) potvrdila je na Twitteru kasnije u petak da je Chandrayaan-3 u "preciznoj orbiti" te da je "započeo svoje putovanje do Mjeseca". Dodali su da je stanje svemirske letjelice "normalno".

"Chandrayaan-3 piše novo poglavlje u indijskoj svemirskoj odiseji. Leti visoko, uzdižući snove i ambicije svakog Indijca. Ovo značajno postignuće dokaz je neumoljive predanosti naših znanstvenika. Pozdravljam njihov duh i domišljatost!", objavio je na Twitteru indijski premijer Narendra Modi. Očekuje se da će letjelica sletjeti na Mjesec 23. kolovoza.

Ovo je drugi indijski pokušaj mekog slijetanja na Zemljin satelit, nakon što je prethodni pokušaj s Chandrayaan-2 godine 2019. propao. Njihova prva lunarna sonda, Chandrayaan-1, kružila je oko Mjeseca, a zatim je 2008. godine namjerno srušena na površinu Mjeseca.

Meta - Mjesečev južni pol

Chandrayaan-3, koju je razvila ISRO, sastoji se od lendera, pogonskog modula i rovera. Cilj je sigurno sletjeti na mjesečevu površinu, prikupiti podatke i provesti niz znanstvenih eksperimenata kako bi doznalo više o sastavu mjeseca. Samo tri zemlje do sada ostvarile su komplicirani pothvat mekog slijetanja svemirske letjelice na površinu Mjeseca, a to su Sjedinjene Države, Rusija i Kina.

Indijski inženjeri već godinama rade na lansiranju. Cilj im je spustiti Chandrayaan-3 u blizini izazovnog terena neistraženog južnog pola Mjeseca. Prva indijska lunarna misija, Chandrayaan-1, otkrila je molekule vode na površini Mjeseca. Jedanaest godina kasnije, Chandrayaan-2 uspješno je ušao u Mjesečevu orbitu, ali se njegov rover srušio na površinu Mjeseca. On je također trebao istražiti Mjesečev južni pol.

Tada je indijski premijer Narendra Modi pozdravio inženjere koji stoje iza misije unatoč neuspjehu, obećavši da će nastaviti raditi na indijskom svemirskom programu i ambicijama.

image

Indijski premijer je rekao da Chandrayaan-3 leti visoko, uzdižući snove i ambicije svakog Indijca

R.satish Babu/Afp

Neposredno prije lansiranja u petak, Modi je rekao da će taj dan "zauvijek biti urezan zlatnim slovima što se tiče indijskog svemirskog sektora". "Ova izvanredna misija ispunit će nade i snove naše nacije", dodao je u objavi na Twitteru. Modi je rekao da će raketa prijeći više od 300.000 kilometara i stići do Mjeseca u "narednim tjednima".

Indija je od tada uložila oko 75 milijuna dolara na svoju misiju Chandrayaan-3.

Indijski svemirski program star je više od šest desetljeća, iz vremena kada je bila još nova neovisna republika i duboko siromašna zemlja koja se oporavljala od krvavog procesa ostvarivanja samostalnosti.

Desetljeća razvoja i nove ambicije

Kada je 1963. lansirala svoju prvu raketu u svemir, zemlja nije bila dorasla ambicijama SAD-a i bivšeg Sovjetskog Saveza, koji su bili daleko ispred u svemirskoj utrci.

Sada je Indija najmnogoljudnija nacija svijeta i peto najveće gospodarstvo. Može se pohvaliti rastućom mladom populacijom i dom je rastućeg središta inovacija i tehnologije. A indijske svemirske ambicije počele su hvatati korak s konkurencijom pod Modijem.

Za indijskog vođu, koji je došao na vlast 2014. godine zahvaljujući nacionalističkoj retorici i obećanju o budućoj veličini, indijski svemirski program simbol je sve veće važnosti zemlje na globalnoj sceni. Godine 2014. Indija je postala prva azijska nacija koja je stigla do Marsa, kada je postavila sondu Mangalyaan u orbitu oko Crvenog planeta. Tri godine kasnije Indija je lansirala rekordnih 104 satelita u jednoj misiji.

Modi je 2019. u rijetkom televizijskom obraćanju objavio da je Indija oborila jedan od vlastitih satelita u, kako je tvrdio, protusatelitskom testu, čime je postala jedna od samo četiri zemlje koje su to učinile.

Iste godine bivši predsjednik ISRO-a Kailasavadivoo Sivan rekao je da Indija planira u orbitu postaviti neovisnu svemirsku stanicu do 2030. godine. Trenutačno su jedine svemirske stanice dostupne posadama ekspedicija Međunarodna svemirska postaja - zajednički projekt nekoliko zemalja - i kineska svemirska stanica Tiangong.

Brzi razvoj i inovacije učinili su svemirsku tehnologiju jednim od najzanimljivijih sektora u Indiji za ulagače - a čini se da su svjetski čelnici to primijetili. Prošlog mjeseca, kada se Modi sastao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom prilikom državnog posjeta Washingtonu, Bijela kuća je priopćila da oba čelnika žele više suradnje u poslovanju vezanom uz svemir.

No, indijske svemirske ambicije ne staju na Mjesecu ili Marsu. ISRO je, naime, predložio slanje orbitera na Veneru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:40