NAŠE GORE LIST

Ivana Stražić osvojila drugo mjesto u natjecanju 'Laboratorij slave'

 Vjekoslav Skledar/CROPIX

ZAGREB - Ivana Stražić, 22-godišnja studentica biologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, osvojila je drugo mjesto na međunarodnom natjecanju mladih znanstvenika Laboratorij slave (FameLab International). Ivana je, također, osvojila prvo mjesto prema glasovima publike.

Laboratorij slave organizira se u Velikoj Britaniji od 2005. godine u sklopu Festivala znanosti u Cheltenhamu. Na inicijativu British Councila natjecanje je 2007. godine prošireno i na devet zemalja jugoistične Europe, uključujući i Hrvatsku.

Tijekom natjecanja mladi znanstvenici pokušavaju publici predstaviti neku znanstvenu temu na jednostavan i zabavan način. Svaka prezentacija traje tri minute, a odvija se bez upotrebe suvremenih pomagala poput filmova ili power-pointa.

Hrvatski predstavnici dosad su imali mnogo uspjeha u tom zanimljivom natjecanju čiji je cilj popularizacija znanosti. Tako je je Marko Košiček osvojio prvo mjesto na FameLabu 2008. godine, dok je Maja Marasović prošle godine zauzela drugo mjesto.

Ove godine, pak, u konkurenciji 12 natjecatelja Ivana Stražić osvojila je britansku publiku svojim predavanjem “Sluzava ljubavna priča” o ljubavnom životu puževa.

Koliko je bila uspješna njezina prezentacija, govori podatak da je gostovala u emisiji radija BBC Radio 4 The Infinite Monkey Cage koja se uživo prenosila s Festivala. Tu emisju uređuje poznati fizičar Brian Cox koji je prošli tjedan znanosti odlikovan plemićkom titulom OBE (Order of British Empire) za zasluge u popularizaciji znanosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:05