STUDIJA

JE LI VAŠA MAČKA DEŠNJAK ILI LJEVAK? Novo istraživanje otkrilo da i kućne ljubimice preferiraju jednu šapu, ali znanstvenici ne znaju zašto

Ilustracija
 REUTERS

Bilo da vam pokušavaju ukrasti posljednji zalogaj ručka ili da se penju po namještaju (a i vama, ako ćemo iskreno), mačke biraju kojom će šapom započeti svoje kretanje, piše The Guardian.

Novo istraživanje je naime pokazalo da ženke favoriziraju svoju desnu šapu, dok mužjaci favoriziraju lijevu. Znanstvenici kažu da su takve preferencije ipak stvar pojedine mačke, ali da mužjaci većinom hod započinju lijevom, dok ženke to rade desnom.

Istraživači kažu da bi razumijevanje zašto mačke preferiraju jednu, a ne drugu šapu, moglo dovesti do boljeg shvaćanja njihova odgovora na stres.

"Životinje ljevaci, koji se oslanjaju na desnu polutku svog mozga za obradu informacija, snažnije reagiraju na strah, agresivne ispade te se lošije nose sa stresnim situacijama od životinja dešnjaka", rekla je koautorica studije Deborah Wells s Kraljičinog sveučilišta u Belfastu te dodala da je desna polutka zadužena za obradu negativnih emocija.

Studija je provedena u domovima vlasnika mačaka te se fokusirala na spontano ponašanje. Ukupno gledajući, istraživački je tim analizirao podatke koje su vlasnici 44 mačke (20 ženki i 24 mužjaka) prikupili promatrajući njihova kretanja po kući. Vlasnici su tijekom tri mjeseca bilježili kojom šapom njihove mačke gaze u šljunak za nuždu, na kojoj su se strani tijela odmarale i slično.

Tijekom tri mjeseca, koliko je trajalo istraživanje, vlasnici mačaka zabilježili su 50 ponavljanja svakog poteza ili kretanja.

Mačke su također sudjelovale u testu posezanja za hranom te su za njom morale posegnuti 50 puta. Svaki pokušaj se bilježio u smislu toga kojom su šapom mačke pokušale dohvatiti obrok.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Animal Behaviour te su pokazali da mačke, za razliku od ljudi - koji su u 90 posto slučajeva dešnjaci - nemaju preferenciju u smislu šapa, ali da pojedine mačke imaju dominantnu šapu.

Ukupno gledajući, 73 posto mačaka favoriziralo je jednu šapu kada su posezale za hranom, 70 posto je sa svojom "jačom" šapom započelo spust niz stepenice i 66 posto je s preferiranom šapom gazilo u šljunak za nuždu. Međutim, samo 25 posto mačaka je favoriziralo jednu stranu tijela kada se radilo o odmaranju i izležavanju. Ta preferencija nije bila povezana s favoriziranjem određene šape za prvi korak.

Prijašnje slične studije koje su provedene na psima sugeriraju da bi preferiranje jedne u korist druge šape moglo biti stvar hormona, međutim istraživači sumnjaju da je to cijela priča jer su sve 44 mačke sterilizirane.

"Ne znam objasniti zašto mačke preferiraju jednu, a ne drugu šapu. To ima neke veze s razlikama u strukturi i funkcioniranju mozga kod mužjaka i ženki, međutim detalje ne znamo", rekla je Wells.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:06