NOVA STUDIJA

KAKO JE ČOVJEK PRIDONIO ŠIRENJU KORONAVIRUSA Znanstvenici pronašli vezu između novih zaraznih bolesti i ljudskog djelovanja

Medicinsko osoblje hvata odbjeglog velikog daždevnjaka na području tržnice Huanan koja je zatvorena zbog povezanosti s epidemijom koronavirusa
 YUAN ZHENG / Newscom / Profimedia
 

Nova studija objavljena u časopisu Royal Society Proceedings B kaže da čovjekovo uništavanje prirodnih staništa divljih životinja te lov i trgovanje za njima povećava rizik od izbijanja epidemija i pandemija novih bolesti, piše BBC.

Smatra se da je koronavirus SARS-CoV-2 potekao od šišmiša te da su druge divlje životinje, možda pangolini (ljuskavci), odigrale ulogu njegovom prijenosu na čovjeka. BBC navodi da postoje snažne indikacije da je virus potekao od divljih životinja kojima se trguje.

Znanstvenici su u sklopu spomenute studije pregledali znanstvene radove u kojima se spominjao prelazak bolesti sa životinje na čovjeka i usporedili ih s podacima o riziku od izumiranja koje prikuplja Međunarodni savez za očuvanje prirode (IUCN).

Otkriveno je da divlje životinje kojima prijeti izumiranje zbog djelovanja čovjeka nose više nego dva puta više virusa koji kod čovjeka mogu uzrokovati bolest od životinjskih vrste koje su ugrožene iz drugih razloga. Isto vrijedi i za životinje koje su ugrožene zbog gubitka staništa. "Kako im se prirodno stanište smanjuje, divlje životinje dolaze u bliski kontakt s ljudima", rekla je dr. Christine Johnson s američkog Sveučilišta u Kaliforniji za BBC.

"Divlje životinje mijenjaju lokacije na kojima se kreću kako bi se prilagodile antropogenim aktivnostima i modificiranju okoliša. To je ubrzalo nastajanje bolesti koje potječu od divljih životinja, što povećava rizik od izbijanja pandemija jer je svijet globalno povezan zbog trgovine i putovanja."

Johnson kaže da je divljih životinja koje su na rubu izumiranja malo te da rizik da će čovjek od njih dobiti neku zaraznu inače nije velik. "To, međutim, ne vrijedi u situacijama kada čovjeka njegove aktivnosti stavljaju u bliski kontakt s tim životinjama, a isto vrijedi i za situacije kada se divljim životinjama uništavaju staništa", dodala je Johnson.

"Lovljenje divljih životinja i trgovanje istima, aktivnosti koje su dovele do smanjenja broja jedinki, ugrozile su opstanak nekih vrsta i povećale rizik od zaraze."

Znanstvenici duže vrijeme upozoravaju na ljudske bolesti poput SARS-a (teškog akutnog respiratornog sindroma), MERS-a (bliskoistočnog respiratornog sindroma) i ebole koje su potekle od životinja. Pandemija koronavirusa opet je u prvi plan gurnula tezu da je zdravlje čovjeka povezano sa zdravljem životinjskog carstva i planeta Zemlje u cjelini.

Johnson kaže da su tržnice na kojima se prodaju divlje životinje i na kojima čovjek dolazi u kontakt s tim životinjama gotovo pa idealno mjesto za zarazu jer dolazi do kontakta između vrsti koje u divljini nemaju nikakav kontakt. Mnoge svjetske organizacije traže da se okonča trgovanje divljim životinjama.

"Kada se neka bolest pojavi, ona može utjecati na sve nas. Moramo razumjeti kako naše djelovanje utječe na okoliš, shvatiti da je pojavljivanje bolesti pitanje okoliša i pronaći način da koegzistiramo na održiv način.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:18