PODRIJETLO VRSTA

Kaptol slavi 150 godina Darwina i teorije evolucije

 AP
Iako je Darwinovo učenje uzdrmalo biblijski mit o podrijetlu čovjeka, još je papa Pio XII. 1950. ocijenio da je evolucija ispravan pristup nastanku čovjeka

Na današnji dan prije 150 godina objavljeno je epohalno djelo “Podrijetlo vrsta” britanskog prirodslovca Charlesa Darwina.

Nakon više od 20 godina rada na “Podrijetlu vrsta” Darwin je zaključio da je čovjek posljednji u nizu životinja od kojih se razdvojio putem prirodne selekcije. Njegova teorija evolucije, koju mnogi nazivaju najsnažnijom pojedinačnom idejom u ljudskoj povijesti, izazvala je znanstvenu revoluciju nalik Kopernikovoj.

U čast teorije evolucije i velikog prirodoslovca Charlesa Darwina, Katolički bogoslovni fakultet danas u Pastoralnom institutu na Kaptolu organizira simpozij “Dijalog evolucije i teologije u povodu Darwinove godine”.

Iako je Darwinovo učenje snažno uzdrmalo biblijski mit o podrijetlu čovjeka, još je papa Pio XII. 1950. godine ocijenio da je evolucija ispravan pristup nastanku čovjeka. Na velikoj konferenciji “Molekularna i evolucijska biologija: problematika nastanka i razvoja životu” 1996. godine, papa Ivan Pavao II. priznao je Darwinovu teoriju evolucije kao općeprihvaćenu prirodno-znanstvenu teoriju.

No, 2005. godine bečki kardinal Christoph Schoenborn, učenik i bliski suradnik pape Benedikta XVI., objavio je u New York Timesu članak da su neodarvinističke teorije evolucije nespojive s katoličkim učenjem. To je izazvalo velike rasprave među katoličkim znanstvenicima, ali i dijelom katoličkog klera koji smatra da neodarvinizam daje najbolje objašnjenje postanka i razvoja živog svijeta na Zemlji. Iako se kalkuliralo da će slične stavove kao Schoenborn zastupati i papa Benedikt XVI. on je bio pokrovitelj velike znanstvene konferencije posvećene teoriji evolucije koja je početkom ožujka održana na Gregorijanskom sveučilištu u Rimu.

Benedikt XVI. je, također, kritizirao doslovno čitanje Biblije koje zastupaju kreacionisti, najglasniji protivnici teorije evolucije. Unatoč nedvojbenim dokazima u prilog teorije evolucije, kreacionisti vjeruju da je Bog prije 6000 godina najprije stvorio Adama, a zatim iz njegova rebra Evu. Kreacionisti su najbrojniji u Americi gdje jedva 40 posto ljudi prihvaća teoriju evolucije kao znanstvenu činjenicu. Također, otpor teoriji evolucije prisutan je i u najvećem dijelu islamskog svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:09