NATJECANJE ZNANJA

Kinezi odnijeli pojedinačni i ekipni naslov na 41. fizičkoj olimpijadi

 Bernard Čović/CROPIX
Naši mladi fizičari Borna Vukadinović i Ljudevit Palle iz Zagreba osvojili su po broncu dok je plaketu dobio Marko Jerčić iz Omiša

Mladi Kinez Yihao Yu pobjednik je ovogodišnje 41. međunarodne fizičke olimpijade, najvećeg natjecanja srednjoškolaca u znanju iz fizike koje je prošli tjedan održano u Zagrebu.

Ekipno gledano, kineski učenici ostvarili su najbolje rezultate jer im je pripalo pet medalja te najveći broj bodova. Ekipe Tajvana i Tajlanda, također, su osvojile po pet medalja.

Naši mladi fizičari Borna Vukadinović i Ljudevit Palle iz Zagreba osvojili su po broncu dok je plaketu dobio Marko Jerčić iz Omiša.

Olimpijade iz fizike organiziraju se od 1967. godine, a predstavljaju izvrstan način rada s nadarenim učenicima. Istodobno, olimpijada je dobra prilika za popularizaciju fizike, ali i ostalih prirodnih znanosti, posebice među učenicima.

Ovogodišnju olimpijadu organiziralo je Hrvatsko fizikalno društvo (HFD), dok je Sveučilište u Zagrebu bilo suorganizator. Ukupno se natjecalo 376 učenika iz 80 zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:55