JESTE LI ZNALI?

KOLIKO OKUSA ZAPRAVO IMAMO Ugledni hrvatski biokemičar: 'Svi znaju za slatko, slano, gorko i kiselo, a već 20 godina službeno imamo i peti okus'

Marko Košiček
 Ronald Goršić / Hanza Media
 
 

Na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike u utorak je predavanje, u okviru SciBAra, neformalne znanstvene diskusije, održao znanstvenik i biokemičar Marko Košiček, glavni savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak.

Tema Košičekovog predavanja bila je „Raznolikost boja, oblika, zvukova, okusa i mirisa“, a predavanje je izazvalo interes studenata fakulteta i učenika. Biokemičar sa Zavoda za molekularnu medicinu Instituta Ruđer Bošković i popularizator znanosti je rekao da kroz ovu priču želi pokazati važnost bazičnih istraživanja.

„Neke vrlo elementarne stvari kako nastaje okus i njuh nam se čine trivijalnim, međutim mnoge stvari još nisu otkrivene. O tome svjedoči i prije desetak godina dodijeljena Nobelova nagrada za otkriće njušnih recept...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. prosinac 2025 22:22