SPAS ZA MUŠKARCE

Konačno stiže lijek protiv ćelavosti: Znanstvenici otkrili 'vukodlakov gen'!

 Thinkstock
Otkrivena genetska 'greška' kriva je za rijetko stanje zvano hipertrihoza, ili poznatije kao sindrom vukodlaka, uslijed čega tanke dlake prekriju lice i gornji dio tijela

Znanstvenici su otkrili "vukodlakov" gen, odgovoran za pretjerani rast dlaka po cijelom tijelu, te smatraju da bi otkriće moglo dovesti do konačnog lijeka za ćelavost, piše Daily Mail .

Otkrivena genetska "greška" kriva je za rijetko stanje zvano hipertrihoza, ili poznatije kao sindrom vukodlaka, uslijed čega tanke dlake prekriju lice i gornji dio tijela.

Znanstvenici tvrde da će biti u mogućnosti lijekovima potaknuti sličnu genetsku mutaciju kod ljudi uslijed čega bi se kod ćelavih osoba potaknuo rast kose. Iako, sami naglašavaju da su konačni rezultati još godinama daleko.

Znanstvenici se još uvijek bore s problemom lokalizacije rasta kose, kako da spriječe rast kose na neželjenim dijelovima.

Sindrom vukodlaka iznimno je rijedak poremećaj u svijetu sa svega 50 zabilježenih slučajeva u posljednjih 300 godina.

Najpoznatiji je slučaj 11-godišnje Tajlanđanke Supatre Sasuphan, koja je u Guinessovu knjigu rekorda ušla kao najdlakavije dijete na svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 21:07