MEDICINA

MALA STUDIJA IZAZVALA VELIKI INTERES Znanstvenici sve bliže lijeku za Alzheimera

 Pixabay

Studija u koju je uključeno 165 pacijenata podgrijala je nade za pronalazak dosad najučinkovitijeg lijeka za Alzheimerovu bolest. Kod tog neizlječivog neurološkog oboljenja smatra se da ključnu ulogu u njegovu razvoju ima protein amiloid koji je normalno prisutan u mozgu.

No, tijekom razvoja bolesti počinje se stvarati u prevelikim količinama i nagomilavati u stanicama te u izvanstaničnom prostoru. To izravno utječe na stanice mozga koje gube svoju funkciju i na kraju odumru.

Spomenuta studija pokazala je da antitijelo aducanumab može dovesti do smanjenja nakupina. Ispitivanje eksperimentalnog lijeka trajalo je 54 tjedna, a pacijenti su bili podijeljeni u pet skupina od kojih su četiri primale različite doze lijekova, a peta placebo. Zatim je uočeno da je kod pacijenata koji su primali veće doze aducanumaba došlo do smanjivanja količine amiloida u mozgu. Inače, taj klinički pokus, kojim se trebala ispitati sigurnost eksperimentalnog lijeka, vodile su dvije biotehnološke tvrtke, američki Biogen i švicarski Neuroimmune. Sada su rezultati objavljeni u znanstvenoj literaturi pa znanstvenici planiraju dva mnogo veća klinička pokusa. Već sada je “regrutirano” više od 2700 pacijenata u 20 zemalja.

- Studija je bila na vrlo malom broju pacijenata, premalom da bi se iz toga mogao izvući definitivan zaključak - izjavio je za Guardian prof. John Hardy s University Collegea London.

Iako je poznata još od vremena starih Grka, bolest je prvi 1906. godine u medicinskoj literaturi opisao Alois Alzheimer, prema kojemu je i dobila ime. Svijest o tom neizlječivom procesu počela je jačati kada se doznalo da su neke poznate osobe, poput kompozitora Mauricea Ravela, bivšeg američkog predsjednika Ronalda Reagana, glumaca Rite Hayworth i Charlesa Hestona te naše Zdravke Krstulović bolovale i preminule od Alzheimerove bolesti. Od Alzheimera u svijetu boluje više od 40 milijuna ljudi, a predviđa se da će do 2030. godine ta brojka doseći oko 75 milijuna. U Hrvatskoj broj oboljelih procjenjuje se na najmanje 32.000.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2022 03:08