REZULTATI NOVE STUDIJE

Pojačana tjeskoba rani je znak Alzheimerove bolesti?

 Ilustracija / Profimedia, BSIP

U Sjedinjenim Američkim Državama svake se godine među odraslim osobama evidentira 40-ak milijuna novooboljelih od anksioznih poremećaja, a nova je studija pokazala kako se kod starijih ljudi, kojima se s godinama osjećaj brige i straha pojačava, nerijetko razvije Alzheimerova bolest.

Dr. Nancy Donovan, gerijatrijska psihijatrica u bostonskoj Brigham and Women's Faulkner Hospital, i njezini suradnici ustanovili su da se pojačani simptomi tjeskobe povezuju s visokom razinom beta-amiloida ili proteinskih fragmenata, nakupina u živčanom tkivu, koje se opet povezuju s razvojem Alzheimerove bolesti u mozgu starijih ljudi s normalnim kognitivnim funkcijama.

Dr. Donovan kaže kako rezultati njihove studije upućuju na to da pojačani simptomi tjeskobe mogu biti rani znak Alzheimera.

Procjenjuje se da u SAD-u danas s ovom bolešću živi oko 5 i pol milijuna ljudi, a oko 5,4 milijuna ih je starije od 65 godina.

Svi tipovi demencija, pa tako i Alzheimerova bolest, uzrokovani su smrću moždanih stanica. Točni uzroci Alzheimera nisu u potpunosti jasni, no znanstvenici vjeruju da ključnu ulogu imaju beta-amiloidi.

Nova američka studija pokazala je kako tjeskoba ima veliku ulogu u povećanju razine beta-amiloida kod starijih ljudi.

Ranije su istraživanja pokazala kako depresija i tjeskoba mogu biti indikatori Alzheimera s obzirom na to da se simptomi ovih mentalnih poremećaja često pojavljuju u ranijim fazama te bolesti.

Dr. Donovan i kolege u studiju su uključili 270 odraslih osoba u dobi od 62 do 90 godina s normalnim kognitivnim funkcijama. Svi su jedanput godišnje tijekom petogodišnjeg razdoblja podvrgavani pozitronskoj emisijskoj tomografiji (PET/CT) kako bi se odredila razina beta amiloida u njihovu mozgu. Simptomi tjeskobe i depresije kod sudionika studije ustanovljeni su uz pomoć pitanja gerijatrijske skale depresije (GDS).

Znanstvenici su ustanovili kako su odrasle osobe s pojačanim simptomima tjeskobe u petogodišnjem razdoblju imale i višu razinu beta amiloida u mozgu, što je bila indicija da pojačana anksioznost može biti rani znak razvoja Alzheimerove bolesti.

Dr. Donovan ističe da svakako treba provesti dodatna istraživanja kako bi se potvrdile pretpostavke, no da se na tjeskobu kod starijih osoba može utjecati, a samim tim i na odgađanje pojave Alzheimerove bolesti.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu American Journal of Psychiatry.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:22