10 GODINA S GPS-om

Muškarci ne trebaju više priznavati da su zalutali

EU već godinama razvija projekt satelitskog sustava Galileo koji je još u eksperimentalnoj fazi

ZAGREB - Najveći izum u navigaciji nakon kompasa - Global Positioning System (poznatiji kao GPS) - u subotu je proslavio 10 godina upotrebe i u civilne svrhe. Tog 1. svibnja 2000. godine tadašnji američki predsjednik Bill Clinton potpisao je dokument kojim GPS više nije samo na upotrebi u američkoj vojsci, već ga mogu početi koristiti i civili. U tih deset godina GPS je postao dio opće konzumentske kulture. No, njegova primjena je danas vrlo široka, od korištenja u znanstvene svrhe, geodetske izmjere, pa do pomoći rekreativcima ili pronalaženju adrese u nekom vama nepoznatom višemilijunskom gradu (muškarci više ne lutaju satima tražeći adresu jer im je neugodno pitati za smjer)

27 satelita u orbiti

GPS je izvorno nastao iz vojnog projekta NAVSTAR koji je 1973. odobrilo Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država. Riječ je projektu koji je trebao poslužiti za točno određivanje pozicije na otvorenom prostoru.

Pet godina kasnije prvi GPS sateliti lansirani su u svemir. Cijeli projekt bio je iznimno skup, a vojska mu je namjerno smanjila preciznost kako bi se protivnike spriječilo u korištenju visokotočnih GPS-signala.

Sam GPS sustav temelji se na skupini satelita Ministarstva obrane SAD-a koji konstantno kruže oko Zemlje i odašilju vrlo slabe radiosignale omogućujući GPS prijamniku da odredi svoj položaj na Zemlji. Skupinu satelita čine 27 satelita koji kruže u tri orbite na udaljenostima od oko 20.000 kilometara od Zemljine površine, što omogućuje da signali prekriju veće područje. Sateliti su u orbiti tako posloženi da GPS prijamnik na Zemlji može uvijek primati signale s barem četiri od njih.

Sateliti putuju brzinom od 11.000 kilometara na sat te obiđu Zemlju svakih 12 sati. Napajaju se solarnom energijom i napravljeni su da traju oko 10 godina. Signal putuje kao zraka svjetlosti te prolazi kroz oblake, staklo i plastiku, ali ne kroz čvrste objekte kao što su zgrade i planine.

Trasa i lokacija

Europska Unija već godinama razvija projekt satelitskog sustava Galileo kako bi se prekinula ovisnost o američkom sustavu. Projekt je u eksperimentalnoj fazi i zasad nema informacija kada bi mogao ući u redovnu eksploataciju.

Iz tog razloga korisnik GPS-a koji ne živi u SAD-u za njegovo korištenje plaća naknadu koja je uračunata u cijenu samog prijemnika, skupljeg u prosjeku 25 - 35 posto od istoga u Sjedinjenim Državama čiji građani to ne plaćaju jer se računa da su oni svoje već platili porezom koji je otišao u vojni proračun.

Današni GPS uređaji nude vam podatke o smjeru, brzini kretanja, visinskom profilu terena, pamti trase i lokacije.

Kada sustav spašava živote

Planinarenje - preporuka je ucrtati trag kretanja kako bi se moglo pratiti jeste li skrenuli sa željenog pravca. Uputa je uz GPS koristiti i topografsku kartu. Planinare sa GPS lokatorima u slučaju nesreće spasilačke službe lakše će pronaći i pomoći im.

More - ako sami isplovljavate plovilom, obavezno koristite ručni GPS ploter za lociranje. Postoje i ručni GPS uređaji povezani s automatskim pilotom, pa u slučaju pada u more možete brod dovesti k sebi.

Paragliding - letjelica opremljena GPS-om, što omogućava lakšu orijentaciju u slučaju naglih promjena vjetrova i pravca.

Putnički avion - avioni su opremljeni GPS uređajima, što posadama omogućava lakše snalaženje tijekom lošeg vremena. U slučaju pada aviona letjelicu je lakše locirati, pogotovo ako je pala u more.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 05:35