IDEMO NA MJESEC

Na Mjesecu je pronađena zaliha vode dovoljna za život ljudi!

Nedavno indijsko istraživanje Mjeseca pokazalo je da na Zemljinom satelitu postoje stotine milijuna tona vode, a znanstvenici vjeruju da bi te količine mogle biti dovoljne za održavanje života, odnosno ljudske baze.

Naime radar postavljen na orbiter Chandrayaan I otkrio je četrdeset kratera promjera od 1,6 do 14,5 km u kojima se nalaze džepovi puni leda. Procjenjuje se da bi u njima moglo biti oko 600 milijuna tona vode.

Dr. Paul Spudis iz Lunar and Planetary Institute u Houstonu izjavio je kako se „sada s priličnom sigurnošću može reći da je na Mjesecu, uz resurse koji ondje postoje, moguć život ljudi“.

Prema njegovim riječima otkriće je vrlo važno za buduća svemirska istraživanja jer bi astronauti mogli vodu koristiti za piće i proizvodnju kisika neophodnog za bazu.

U studenom 2009. nakon udara LCROSS-a u Mjesec NASA je objavila da je u krateru u koji je udarila sonda pronašla značajne količine vode. Međutim, nova indijska otkrića predstavljena ovih dana na konferenciji u Teksasu omogućila su preciznije lociranje nakupina leda i njihove količine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 21:31