SVIJET EKSTREMA

Na Mjesecu najhladnije mjesto u Sunčevom sustavu

NASA-ina letjelica Lunar Orbiter izmjerila je na Mjesecu temperaturu koja se smatra najnižom u Sunčevom sustavu.

Sredinom zime tijekom noći u unutrašnjim dijelovima kratera sakrivenim od sunčevih zraka u sjevernim polarnim predjelima temperatura pada na – 249 stupnjeva Celzijusa, samo 24 stupnja iznad apsolutne nule, zabilježio je orbiterov instrument Diviner.

Kako Mjesec karakteriziraju ekstremne toplinske razlike, među najekstremnijim u cijelom sunčevom sustavu, termometri usred dana na ekvatoru na suncu pokazuju čak 127 stupnjeva.

Predstavljajući ove rezultate na zasjedanju Američke geofizičke unije, profesor David Paige s Kalifornijskog sveučilišta objasnio je kako u Mjesečevim kraterima postoje mjesta koja gotovo nikada ne primaju ni izravno ni neizravno zračenje Sunca. – Drugim riječima do tih lokacija dopire samo ono malo zračenja koje se reflektira s nekih viših udaljenih litica, a ono se odmah ohladi. Ta mjesta konačno nađu neku ravnotežu na ovim niskim temperaturama - rekao je profesor.

Ovo otkriće samo dodatno potvrđuje teorije prema kojima bi se u kraterima na mjesecu mogla nalaziti zaleđena voda.

Mjesec ima godišnja doba jer je njegova os nagnuta 1,54 stupnja. Za većinu mjesta na njemu to ne predstavlja nikakvu razliku, međutim, na polovima razlika od tri stupnja u uzdizanju Sunca nad obzorjem predstavlja bitan faktor. – To uzrokuje značajne razlike u prostiranju sjena i temperaturama – ističe Paige.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2023 02:40