SPEKTAKL NA NEBU

Na nebu će uskoro biti vidljiv komet koji nas je posljednji put "posjetio" prije 50.000 godina

Komet ZTF

 Dan Bartlett/Afp
ZTF zasad ima malenu zelenkastu komu i relativno širok, kratak rep

Krajem siječnja i na samom početku veljače sa Zemlje će biti vidljiv komet koji nas je posljednji put "posjetio" prije 50.000 godina, dakle u doba neandertalaca i onih pripadnika vrste Homo sapiens koji su iz Afrike krenuli u osvajanje svijeta. Komet C/2022 E3 (ZTF) astronomi su otkrili u ožujku 2022. godine u sklopu projekta Zwicky Transient Facility (ZTF) u opservatoriju Mount Palomar u Kaliforniji. U početku se činilo da je riječ o asteroidu, no C/2022 E3 (ZTF), koji je u to doba bio unutar orbite Jupitera, ubrzo je počeo svijetliti poput kometa.

Podsjetimo, kometi ili zvijezde repatice nebeska su tijela koja se gibaju po eliptičnoj putanji oko Sunca. Dolaze iz najudaljenijih dijelova svemira gdje su odbačeni gravitacijom divovskih planeta kada je Sunčev sustav tek nastajao. Znanstvenici tvrde da su kometi svojevrsna zamrznuta vremenska kapsula onih uvjeta koji su postojali prilikom stvaranja Sunčeva sustava prije oko 4,5 milijardi godina. S druge strane, asteroidi ili planetoidi su kamena ili metalna nebeska tijela promjera većeg od jedan metar, koja samostalno ili u skupini sličnih tijela obilaze oko Sunca. Većina asteroida obilazi Sunce u glavnom planetoidnom pojasu (asteroidni pojas) između Marsa i Jupitera, a dio njih prilazi Suncu bliže od Marsa (Amori) i Zemlje (Apoloni).

Komet ZTF je Suncu bio najbliži 12. siječnja, dok će se 1. veljače naći najbliže Zemlji, no nema razloga za strah jer to neće biti bliže od 42 milijuna kilometara. Iako astronomi kažu da će za njegovo gledanje najvjerojatnije trebati teleskop ili dalekozor, postoji mogućnost da bude vidljiv i golim okom ako se u drugoj polovici siječnja zateknete na mračnom području bez svjetlosnog onečišćenja.

"Kako se komet približava Suncu, zračenje naše zvijezde "otpuhuje" s njega čestice plina, leda i prašine. To oblikuje svojevrsnu atmosferu, komu, oko kometa. Ako materijala ima dovoljno, komet će za sobom ostavljati dugačak, sjajan rep.

ZTF zasad ima malenu zelenkastu komu i relativno širok, kratak rep. Nalazi se u Sjevernoj kruni i penje se prema Malom medvjedu. Od 16. siječnja postat će nam cirkumpolaran (vidljiv cijele noći). Iz noći u noć brzo će se dizati prema Sjevernjači. U to vrijeme, prema kraju siječnja i početkom veljače, trebao bi biti najbolje vidljiv", napisao je na Facebook stranici Astronomskog društva Koprivnica Marko Posavec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:28