POKUSNI PERIOD

NA POMOLU NOVA VERZIJA BIOGORIVA Švedski znanstvenici proizveli gorivo iz drvnih ostataka, nadaju se široj upotrebi do 2012.

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 24.01.2019. u 14:07

May 13, 2009 - Canarana, Mato grosso, Brazil - A large part of the Amazone is destroyed and transferred into farmland., Image: 209851125, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives
Profimedia, Zuma Press - Archives

Ilustracija

 

Mogu li se korjenje, grane i grančice jednog dana koristiti za pogon automobila? Tome se nadaju švedski znanstvenici nakon što su proizveli bioprodukt koji, zasad skromno, čini upravo to.

Kemičar Christian Hulteberg sa sveučilišta u Lundu iskoristio je crnu tekućinu koja je otpad u proizvodnji celuloze i papira kako bi stvorio polimer lignin.

Nakon pročišćavanja i filtracije, pretvorio ga je u mješavinu goriva.

"Zapravo koristimo dio stabla koji je otpad u proizvodnji celuloze i papira...taj dio dodaje vrijednost manje iskoristivim dijelovima stabala", rekao je on.

U smislu zaštite okoliša, Hulteberg kaže da je bolji od ostalih biogoriva poput etanola. "Dobar dio kontroverzi povezanih s proizvodnjom etanola proizlazi iz upotrebe sirovina koje se zapravo mogu koristiti za prehranu ljudi", pojasnio je.

Hulteberg je izgradio pokusnu elektranu i nada se da će "šumsko gorivo" biti u široj upotrebi do 2021.

Iako će zadovoljavati samo dio potreba švedskih vozača, očekuje da će, zajedno s drugim obnovljivim izvorima na kojima se radi, pridonijeti smanjenju upotrebe fosilnih goriva.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo