TUNGUŠKA KATASTROFA

Nakon 102 godine riješen misterij eksplozije u Sibiru! Nije meteorit nego...

 Sipa

Tunguška katastrofa jedan je od najvećih misterija s kojima su se znanstvenici susreli do sada. No, prema pisanju ruske Pravde, i taj je misterij riješen. Naime, više od 100 godina nakon tunguške eksplozije znanstvenici mogu sa sigurnošću dokazati kako je 30. lipnja 1908 godine na područje Sibira pao komet, a ne meteorit.

Znanstvenici su koristeći poseban instrument GPR uspjeli pregledati ostatke tijela koje je palo u tungušku tajgu te zaključiti kako se sigurno radi o kometu.

Podsjetimo, tog je dana prema riječima velikog broja svjedoka s neba na Zemlju pala velika vatrena kugla koja se uz snažnu buku i jarku svjetlost srušila negdje u šumsko područje između rijeka Kichu i Hushmo.

Udar nebeskog tijela bio je toliko jak da uzrokovao potres kojeg su zamijetile sve seizmološke postaje na Zemlji, a zvuk eksplozije čuo se s udaljenosti od 800 kilometara. Više od 2000 četvornih kilometara šume je uništeno, a u radijusu od 200 kilometara sva su prozorska stakla uništena. Nakon svega uslijedila je i magnetska oluja u trajanju od pet sati.

Prva je ekspedicija prema mjestu pada nepoznatog tijela krenula tek 19 godina kasnije, 1927., no bila je 'neuspješna'. Cilj znanstvenika bio je pronaći krater, no kratera nije bilo. Još čudnije je bilo to što je u samom epicentru eksplozije šuma bila netaknuta. Znanstvenici su zaključili da je meteorit eksplodirao prije udara u tlo.

Sljedeći veliki napredak dogodio se 2007. godine kada je grupa talijanskih znanstvenika provodeći geološka ispitivanja oko jezera Cheko zaključila da je tijelo sigurno palo na tome području.

Ove su godine znanstvenici predvođeni Vladimirom Aleksejevim iz Instituta za nuklearna istraživanja posebnim radarom istražili tlo i do 100 metara u dubinu. Tijekom pregledavanja kratera Suslov pronašli su manji dio kometa koji se bio odvojio od matične stijene te udario u Zemlju. Dokazali su kako je Zemlju tog sudbonosnog dana pogodio komet, a ne meteorit kako se prije mislilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. ožujak 2024 10:57