PRAVI SPEKTAKL

NEBESKE KRIJESNICE STIŽU U PETAK U jednom satu moći će se vidjeti više od stotinu meteora

Sredina kolovoza posebno je vrijeme za sve ljubitelje astronomije kad Zemlju zapljusne tzv. kiša meteora znana i pod nazivom Perzeide. Fenomen će biti najvidljiviji u noći s četvrtka na petak, a kako se ove godine očekuje nešto gušći oblak, na Zemlji će se moći vidjeti i više od stotinu meteora u satu.

O kakvoj se pojavi radi, objasnio nam je Korado Korlević, voditelj zvjezdarnice Višnjan.

'Pojavu uzrokuje komet Swift-Tuttle koji prolazeći pored Sunca gubi svoj materijal. Ne radi se o velikim dijelovima, već malim komadićima više nalik mrazu pomiješanim s pepelom. Međutim, ti komadići postižu brzinu i do 60 kilometara u sekundi koji u doticaju s atmosferom jako bljeskaju pa je sa Zemlje taj prizor doista spektakularan.'

Korlević nam je pojasnio da naziv 'kiša meteora' nije baš najsretniji:

'To je pogrešan naziv. Bolje bi bilo reći 'meteorski potok' u koji će Zemlja ući kad kod nas bude oko 5 popodne tako da će pojava zapravo biti najvidljivija iz istočne Azije. Mi ćemo morati pričekati da se smrači pa ćemo vidjeti samo kraj te pojave.'

Perzeide se često nazivaju 'Suze svetog Lovre' te se tumači kako se radi u tradicionalnom, narodnom nazivu tog fenomena. No niti to nije točno.

'Naziv 'Suze svetog Lovre' preuzet je iz anglosaksonskog govornog područja i radi se zapravo o posprdnom nazivu koji su koristili protestanti kako bi se narugali katolicima. Naš tradicionalni naziv su 'nebeske krijesnice' ili 'proletuše'. Uostalom, sveti Lovre je 10. kolovoza, a Perzeide su vidljive tek par dana kasnije.'

Svima koji žele gledati nebeske krijesnice najveći će problem biti naći dovoljno mračno mjesto, kaže Korlević:

'Kod nas je svjetlosno zagađenje velik problem. Čak 97 posto ljudi u Hrvatskoj nema uvjete za gledanje nebeskih pojava. Zato bi najbolje bilo otići na Lastovo ili Petrovu goru, a na području Zagreba na Cmrok, Sljeme ili negdje izvan grada.

I kod zvjezdarnice Višnjan u Istri organizira se zajedničko gledanje proletuša uz prigodno predavanje. Očekuje se više stotina ljudi.

'Oni donesu ležaljke, frižider-torbe i slične rekvizite pa atmosfera bude jako dobra. Prošle godine meteora je bilo toliko da mi je jedna djevojčica rekla 'Barba Korado, ja sam ostala bez želja!', kaže Korlević.

Pogledajte video o Perzeidama 2015.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:28