GLASOVITA ANEGDOTA NA WEBU

Newtonova jabuka objavljena u digitalnom obliku

Obilježavajući 350 godina, Royal Society učinio javnim original rukopisa o Newtonovu životu

ZAGREB - To je najpoznatija jabuka u svijetu znanosti. Jabuka koja je pala na glavu Isaaca Newtona, dok je sjedio ispod voćke, pomogla je genijalnom fizičaru da shvati gravitacijsku silu, kaže jedna od najpoznatijih anegdota u svijetu znanosti. Njezin je autor liječnik William Stukeley koji je 1752. godine napisao biografiju slavnog fizičara naslovljenu “Memoirs of Newton’s Life”.

Velika obljetnica

Obilježavajući 350 godina svoga postojanja, britansko Kraljevsko društvo izvuklo je iz svojih podruma rukopis Stukeleyeve knjige te ga u on-line obliku učinilo dostupnim milijunima ljudi diljem svijeta. Rukopis je dosad bi dostupan tek malobrojnima.

- Nakon ručka, vrijeme je postalo toplije i mi smo otišli u vrt popiti čaj u sjeni nekoliko stabala jabuke - opisao je Stukeley svoj susret s Newtonom. - Rekao mi je kako mu je u sličnoj situaciji na um došla ideja gravitacije. Bila je to situacija pada jabuke u trenutku dok je bio u kontemplantivnom raspoloženju... - zapisao je Stukeley.

Od Arhimeda do Feynmana

No, povijest znanosti obiluje anegdotama od kojih je najstarija ona o Arhimedu. On je danima razmišljao o tome je li kraljeva kruna napravljena od čistog zlata, a ideja mu je sinula dok se kupao u kadi. Ushićen svojim otkrićem, Arhimed je izletio iz kade i gol trčao, vičući po gradu Eureka (Otkrio sam). Mnogo je anegdota o Nikoli Tesli. Prema jednoj od njih, Tesla je u veljači 1882. godine šetao s prijateljem u jednom parku u Budimpešti. Baš kad je napamet govorio dijelove iz Geteova “Fausta”, pala mu je na um ideja rotirajućeg magnetskog polja.

Jedan od najvećih fizičara 20. stoljeća, nobelovac Richard Feynman do mnogih je ideja došao svirajući bubnjeve te eksperimentirajući s kanabisom, LSD-om i ketaminom. Kad su ga jedne noći 1965. godine nazvali iz Stockholma kako bi mu priopćili da je dobio Nobela za fiziku, mrzovoljan zbog naglog buđenja, Feynman je rekao da spava i da ga nazovu ujutro te spustio slušalicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:43