PIONIRSKI RAD

Nobelova nagrada za fiziku: Dobitnici eksperimentirali na revolucionarnom materijalu - grafenu

 AFP
Grafen je jedan oblik ugljika debljine jednog atoma. Budući da je tako tanak, praktički je proziran. Dobar je vodič električne struje i topline, zbog čega ima potencijalno veliku primjenu u 'inovativnoj elektronici', uključujući i superbrze kompjutore

ZAGREB - Andrej Geim i Konstantin Novoselov sa Sveučilišta Manchester dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku. Dvojica fizičara nagrađena su za svoje “pionirske eksperimente” na grafenu, novom materijalu iznimnih svojstava.

Grafen je jedan oblik ugljika debljine jednog atoma. Budući da je tako tanak, praktički je proziran. Dobar je vodič električne struje i topline, zbog čega ima potencijalno veliku primjenu u “inovativnoj elektronici”, uključujući i superbrze kompjutore. “Predviđa se da će grafenski tranzistori biti znatno brži nego što su današnji silicijski, što će rezultirati mnogo efikasnijim kompjutorima. Budući da je praktički proziran i dobar vodič, grafen je pogodan za proizvodnju prozirnih ekrana na dodir, svjetlosnih panela, a možda čak i solarnih ćelija”, navodi se u priopćenju povjerenstva za Nobelovu nagradu.

Andrej Geim (51) i Konstantin Novoselov (36) rođeni su i školovali su se u Rusiji, ali su uspješnu znanstvenu karijeru izgradili na Zapadu. Geim ima nizozemsko državljanstvo, a Novoselov i rusko i britansko. Sada obojica rade na Sveučilištu Manchester, gdje su i počeli svoj pionirski rad na grafenu.

- Ja sam dobro, mirno sam spavao. Naime, nisam očekivao da ću već ove godine dobiti Nobelovu nagradu - izjavio je za BBC Andrej Geim, istaknuvši da je nemoguće opisati sve moguće primjene njegova izuma.

- Nadam se da će grafen i drugi dvodimenzionalni kristali promijeniti svakodnevni život kao što je to svojedobno učinila plastika - istaknuo je Geim. S njim se povezuje i jedna zanimljivost - naime, 2000. godine dobio je Ig Nobela, zabavnu inačicu prestižne nagrade, za eksperimente u kojima je koristio magnetska polja za levitaciju žaba.

Geim i Novoselov podijelit će novčanu nagradu od oko milijun dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:43