KONTRACEPCIJA

Nova pilula za dan poslije djeluje i 72 sata nakon seksa

Zove se Ellaone i bitno je efikasnija jer, za razliku od dosadašnjih pilula koje odgađaju otpuštanje jajašaca za oplodnju, uništava implantirane embrije

ZAGREB - Nova dan poslije pilula Ellaone može biti učinkovita i do pet dana nakon seksualnog odnosa, što znači da je učinkovitija od do sada postojećih na tržištu, tvrde liječnici.

Pilula sprečava dvije trećine trudnoća ako se uzme u roku 72 sata dok ona do sada poznata to čini u 60 posto slučajeva. Uzme li se Ellaone i pet dana nakon odnosa trudnoća će biti spriječena u 50 posto slučajeva.

Istraživači kažu da pilula funkcionira tako da uništava implantirane embrije, a ne tako da odgađa otpuštanje jajašaca za oplodnju.

Studija u The Lancetu

Profesorica Anna Glasier, iz NHS-a u Edinburgu, koja je vodila studiju u kojoj je sudjelovalo 5500 žena, a čiji su rezultati objavljeni u The Lancetu, kaže da je pilula najdjelotvornija kad su žene u svojim najplodnijim danima, odnosno prije nego li dođe do otpuštanja jajašca.

Inače, spermiji žive do pet dana i u tom razdoblju mogu oploditi jajašce. Ellaone je na britanskom tržištu od rujna prošle godine, a cijena joj je 17 funti dok stara pilula levonorgesrel košta 6 funti.

Poboljšana efikasnost

U studiji su žene dobile 30 miligrama Ellaonea ili 175 miligramaLevonorgesrela pet dana nakon spolnog odnosa.

Kod onih koje su dobivale Ellaone bilo je 15 trudnoća a u skupini s levonorgesrelom 22. Od 203 žene koje su pilule dobile od tri do pet dana nakon odnosa bile su tri trudnoće, i to sve među onima koje su uzimale Levonorgesrel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:32