MEDICINSKI TURIZAM

Od tabua do unosnog biznisa: Srbija postaje meka za operacije promjene spola!

 Goran Mehkek / CROPIX
U bivšoj Jugoslaviji transseksualnost je bila toliki tabu da medicinski udžbenici uopće nisu spominjali operacije promjene spola

Iako Srbija i dalje slovi za homofobnu zemlju, a pred samo dva desetljeća transseksualnosti se gnušala kao "čina protiv Boga", danas je već meka za operacije promjene spola . Opširnu priču o tome početkom tjedna je objavio New York Times , navodeći da ljudi stižu iz cijelog svijeta kako bi upravo u Beogradu promijenili spol. Neke privlači višestruko manja cijena operacije nego drugdje, dok drugi dolaze jer je u njihovim zemljama tabu transseksualnosti još veći nego u Srbiji.

- Iznenađujuće je što konzervativna, patrijarhalna zemlja postaje centar za operacije promjene spola, ali društveni stavovi se polako mijenjaju, za New York Times je rekao Kristijan, transrodni aktivist iz Beograda.

Samo u posljednjih godinu dana čak stotinu osoba je u Srbiji promijenilo spol, a njihov broj iz godine u godinu raste. Za usporedbu, u višestruko mnogoljudnijoj Britaniji 2009. su izvedena 143 takva postupka. Osim domaćih, pacijenti u Srbiju pristižu iz Francuske, Rusije, Irana, SAD-a, Južnoafričke Republike, Singapura i Australije. Čak je i Chaz Bono, transrodni sin pjevačice Cher, najavio da planira promijeniti spol upravo u Beogradu.

U Srbiji postupak stoji 10.000 dolara i državljanima ga pokriva zdravstveno osiguranje, dok mu je cijena npr. u Britaniji 15.000, a u SAD-u 50.000, pogotovo za skuplji postupak promjene spola iz ženskog u muški. Srbiju je, osim pristupačne cijene, na vrh ovog tržišta vinula i činjenica da njoj susjedne zemlje izbjegavaju operacije promjene spola, što zbog kontroverzi, što zbog činjenice da su takvi postupci izuzetno skupi i riskantni po zdravlje pacijenata, s obzirom na moguće infekcije, probleme s funkcioniranjem organa i moguće postoperativno kajanje.

Čak i u medicinski naprednim zemljama poput Francuske brojni se kirurzi žale da im je nemoguće steći potrebna znanja i iskustvo za obavljanje takvih operacija, u čemu društvene predrasude i predrasude kolega i dalje igraju veliku ulogu. Dr. Marci Bowers, ginekologinja iz Kalifornije koja je i sama promijenila spol, a u posljednjih deset godina izvela preko 1.100 takvih operacija, objasnila je da medicinski transrodni turizam cvjeta izvan SAD-a jer u čitavoj zemlji samo petero liječnika redovito obavlja operacije promjene spola.

No opisujući do koje je mjere transrodnost bila tabu u bivšoj Jugoslaviji, dr. Dušan Stanojević, jedan od njezinih pionira u Srbiji, izjavio je:

- Mi smo djeca dvoje roditelja: Pravoslavne Crkve i komunizma.

Objasnio je i da jugoslavenski medicinski udžbenici uopće nisu spominjali takve zahvate i da je tek 1989. dr. Sava Perović operirao prvog muškarca kojem je dijagnosticiran poremećaj rodnog identiteta. Za operaciju sad već pokojnog dr. Perovića se ubrzo pročulo, što je u Beograd privuklo i nove pacijente i kolege kirurge, koji nisu mogli odoljeti izazovu izuzetno zahtjevnog operativnog zahvata.

Danas se ovaj postupak u Beogradu može obaviti u četiri specijalizirana medicinska centra. Osim toga, u Beogradu se operacija obavlja u jednokratnom zahvatu koji traje šest sati, dok u mnogim drugim mjestima pacijenti moraju proći više odvojenih kirurških zahvata. Kako bi mogli biti operirani, pacijenti moraju priložiti dva pisma preporuke od specijalista psihijatra koja potvrđuju poremećaj rodnog identiteta. Moraju proći i najmanje godinu dana psihološkog savjetovanja i godinu dana hormonske terapije.

O uspješnosti beogradskih kirurga svjedoči i Daniel, 25-godišnji odvjetnik iz St. Petersburga u Rusiji, koji je operiran u svibnju. Mišićav mladić koji redovito diže utege i brije bradu tek svaka tri-četiri dana više ničime ne pokazuje da je nekoć bio žena.

New York Times pozitivno se osvrnuo na polaganu promjenu društvenog stava prema transrodnim i homoseksualnim pitanjima u Srbiji, navodeći i uspjeh domaće crne komedije 'Parada' u kojoj je središte radnje beogradski Gay Pride. List se pozitivno osvrnuo i na ovogodišnje održavanje gay parade, nakon izuzetno nasilnih fizičkih i verbalnih okršaja na prošlogodišnjoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:30