NOVA SEKSUALNOST

Promjena spola trajat će 2 mjeseca, bez zahvata liječnika

Novi pravilnik o promjeni spola, koji se mjesecima priprema, sredinom siječnja iduće godine bit će predstavljen javnosti. Riječ je o pravilniku kojim će se zamijeniti onaj donesen 2011. godine koji je, tvrde članovi radne skupine koja izrađuje novi prijedlog, bio iznimno loš.

Taj, još aktualni, pravilnik propisao je da ako osoba želi pred zakonom promijeniti spol, mora podnijeti zahtjev o kojem onda odlučuje Nacionalno zdravstveno vijeće. To nije problematično, no odluke tog vijeća, tvrde članovi radne skupine za izradu novog pravilnika, vrlo su diskutabilne.

Vijeće diskriminira

- Po starom Pravilniku, ako osoba nije operacijom promijenila spol, bilo je nemoguće da Zdravstveno vijeće donese pozitivnu odluku. Podnositelji zahtjeva zapravo su bili diskriminirani. Vijeće ne bi trebalo odlučivati o tome je li netko muškarac ili žena, jer ako osoba ima svu potrebnu liječničku dokumentaciju, to bi trebalo biti dovoljno - kaže Anamaria Drožđan Kranjčec, članica radne skupine.

Novi pravilnik donosi odredbe koje će ubrzati postupak. Tako bi on trebao trajati oko dva mjeseca, a ne i po godinu dana, koliko je do sada trajao. Osim toga, njime bi se propisalo da Nacionalno zdravstveno vijeće daje pozitivno mišljenje u svim slučajevima: osoba može, ali ne mora biti pod hormonskom terapijom, te može, ali ne mora operativno promijeniti spol.

Liječnici dovoljni

- Ne znam zašto bi Zdravsteno vijče donosilo odluku. Dovoljne su liječničke potvrde - ako psiholog, psihijatar, endokrinolog i liječnik opće prakse donesu svoje mišljenje, zašto bi onda bio potreban još netko da odlučuje - pita Noa Pintarić iz udruge Trans Aid Hrvatska, koja je sudjelovala u izradi prijedloga.

Dovoljan je osjećaj

- osoba ne mora operativno promijeniti spol

- ne mora biti pod hormonalnom terapijom

- dovoljno je da se o svom spolu izjasni po vlastitom osjećaju, uz liječničku dokumentaciju

- postupak će biti brži pa će trajati oko dva mjeseca

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 05:28