MAJSTORI MIMIKRIJE

Otkrivena tajna leptira 'transformera' iz Amazone: Od predatora ih štiti supergen!

Ovo je nešto nevjerojatno, prava znanstvena fantastika, izjavio je Mathieu Joron iz francuskog Nacionalnog muzeja prirodne povijesti

Francuski zanstvenici su otkrili tajnu leptira koji mogu kopirati boje drugih vrsta. Ovi leptiri ' transformeri' se možda ne mogu pretvoriti u razne modele automobila, ali koristeći ovu sposobnost, zvanu mimikrija , mogu zavarati predatore i uvjeriti ih da su pripadnici druge vrste koja je groznog okusa.

Istraživanje je otkrilo kako je za ovu fascinantnu sposobnost zaslužan ' supergen', skup 30 gena na jednom kromosomu koji ovim leptirima omogućuje simuliranje šara na krilima drugih vrsta.

- Ovo je nešto nevjerojatno, prava znanstvena fantastika. Ovi leptiri su 'transformeri' svijeta insekata - izjavio je Mathieu Joron iz francuskog Nacionalnog muzeja prirodne povijesti , koji je vodio istraživanje.

Njihov rad se fokusirao na vrstu amazonskog leptira Haliconius numata . Istraživanje je pokazalo kako se 'Supergen' u ovoj vrsti leptira neoštećen prenosi s generacije na generaciju, umjesto da se rekombinira kao što je pravilo kod drugih gena.

Ovaj fenomen leptirima omogućava da imaju istu DNA, a da golim okom izgledaju potpuno različito.

Supergen se pojavljuje i kod drugih vrsta, a najpoznatiji je primjer moljaca koji su potamnili krila kako bi se bolje sakrili u čađavim industrijskim gradovima 19. stoljeća. Originalno su im krila bila bijele boje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 10:53