ARHEOLOŠKA SENZACIJA

OTKRIVENO MJESTO NAJVEĆEG MASOVNOG ŽRTVOVANJA U LJUDSKOJ POVIJESTI! 'Pronašli smo kosti više od 140 djece, bilo im je izvađeno srce'

Ilustracija
 Screenshot / YouTube
 

Arheolozi u Peruu otkrili su kosti djece za koje smatraju da su sudjelovala u najvećem masovnom žrtvovanju u ljudskoj povijesti.

Više od 140 djece žrtvovano je u sjevernom, obalnom djelu te južnoameričke zemlje prije otprilike 550 godina.

Stručnjaci su do otkrića došli kraj grada Trujillo, koji se smjestio u blizini središta drevne civilizacije Chimú koje je prethodila Inkama.

Uz djecu žrtvovano je oko 200 mladih ljama - a svi su ubijeni istovremeno, pri jednom jedinom događaju, objavljeno je na stranicama National Geographica.

- Nisam ovo očekivao, a mislim da nitko drugi od nas nije - rekao je antropolog John Verano, jedan od voditalja istraživanja.

U grobnici na ovom mjestu poznatom pod imenom Huanchaquito-Las Llamas još 2011. godine tijekom iskapanja 3500 godina starog hrama otkriveni su ostaci 40 žrtava i 72 ljame.

No posljednja informacija objavljena ovog tjedna pokazala je da je brojka puno veća - bilo je žrtvovano 140 djece u dobi od pet do 14 godina - iako je većina bila stara između osam i 12 godina.

Istraživanja su pokazala da su svi imali urezan znak na prsnoj kosti, a i mnoga rebra bila su oštećena - što indicira da im je srce izvađeno.

Bili su pokriveni crvenim pigmentom cinabarita - što je vjerojatno bilo dijelom žrtvenog rituala.

Ljame, koje je zadesila ista sudbina, sve su bile mlađe od 18 mjeseci i pokopane licem prema Andama.

- Kada ljudi čuju što se dogodilo i razmjere toga, prvo će se zapitati zašto - kazao je Gabriel Prieto, još jedan od voditelja istraživanja.

Iskapanje daje naslutiti: sloj blata kojim su žrtve pokopane mogao je biti posljedica teških kiša i poplava u inače sušnom predjelu - odnosno ekstremnog nevremena poput El Nina - koje je omelo dotadašnji miran život mještana.

Ovaj mučni događaj dogodio se oko 1400.-1450. godine.

Pripadnici kulture Chimu koji su kao najveće božanstvo štovali mjesec, poraženi su od strane Inka samo desetak godina kasnije. Španjolci su pak 50 godina nakon toga, predvođeni Franciscom Pizarrom došli u Južnu Ameriku i osvojili carstvo Inka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:42