NOVA TERAPIJA

'OVO JE VELIKO OTKRIĆE!' Znanstvenici pronašli način kako znatno povećati šanse oboljelima protiv raka i pritom zaobići kemoterapiju

 Getty Images/iStockphoto
 

Znanstvenici koji koriste viruse u borbi protiv raka, pronašli su način kako da spriječe bolest da se vrati tako što ciljaju zdrave stanice koje su okupirali tumori te ih koriste kao kamuflažu, piše Independent. Znanstvenici sa Sveučilišta Oxford kažu da je ovo prvi put da su uspjeli targetirati stanice fibroblasta (vrsta stanice vezivnog tkiva) koje su 'prevarene' tako da podržavaju tumore, a da istovremeno ne izazovu reakciju na zdravom tkivu.

Ovaj dvostruki napad mogao bi omogućiti liječnicima da direktno ciljaju tumore i otkrivaju kancerogene stanice što može pokrenuti imunološki sistem da napadne smrtonosnog uljeza. Iako se tek trebaju provesti ispitivanja na ljudima, testovi na miševima s ljudskim uzorcima karcinoma bili su uspješni. Riječ je o najčešćem obliku tumora koji se može pojaviti u velikom broju organa i tkiva.

'Čak i kad je uništena većina stanica karcinoma, fibroblasti mogu sačuvati ostatke stanica raka i pomoći im da se oporave i ponovno krenu u napad', rekao je voditelj istraživanja doktor Kerry Fisher. 'Sve dosad nije postojao način da se istovremeno ubiju i stanice raka i fibroblasti koji ih čuvaju, a da se pritom ne naudi ostatku tijela.'

Iako je ova tehnika nova, virusi koji napadaju karcinom se već neko vrijeme testiraju u terapiji onkoloških bolesnika. Ovo je nova generacija tehnika koje se služe imunološkim sistemom kao dijelom tretmana. U ovom slučaju, virus ubija stanice raka, a nastala šteta pokreće imunološku reakciju.

'Nadamo se da će kliničke studije ovog modificiranog virusa započeti već sljedeće godine i da će se pokazati da je tretman siguran i učinkovit za liječenje ljudi', dodao je Fisher.

Novo otkriće objavljeno je u časopisu Cancer Research. U njemu je korišten virus 'enadenotucirev' posebno kreiran da napada stanice raka, a one zdrave ostavlja netaknutima. Jednom kad se nađe unutar stanice, virusi se repliciraju i prodiru van te se šire na ostale stanice raka. Međutim, doktor Fisher i njegovi kolege uspjeli su iskoristiti još jednu osobinu virusa koja im omogućuje da ubace gene u DNA inficirane stanice oboljelog.

Fibroblasti su stanice vezivnog tkiva, naročito važne pri cijeljenju rana i održavanju okoline stanice. Netargetiran, nasumičan napad na te stanice može izazvati velika oštećenja u čitavom tijelu, pa je ovakav ciljani napad pomoću virusa veliki korak naprijed.

Genetičke instrukcije ubačene u stanice raka prisiljavaju je da počne proizvoditi molekulu zvanu 'bispecific T-cell engager' (BiTE) koja djeluje kao ljepilo koje će povezati fibroblastome s ključnom jedinicom imunološkog sistema zvanu T-stanica ili 'stanica-ubojica'. Te stanice detektiraju defektne stanice i uništavaju ih, a jednom kad tumori počnu proizvoditi BiTE i 'zalijepe' ih za fibroblaste, to upozorava imunološki sistem da se pojavio veći tumor.

'Mi smo 'oteli' i iskoristili aparaturu virusa na način da se BiTE počne proizvoditi samo u inficiranim stanicama i nigdje drugdje u tijelu', kaže doktor Joshua Freedman, jedan od autora studije. 'Molekula BiTE je toliko moćna da može aktivirati imunitet unutar stanice koji je zatomljen karcinomom tako da napadne fibroblaste.'

Doktor Michelle Lockley ic Centra za istraživanje raka u Veliko Britaniji, koji nije radio na studiji, kaže da je ovo doista veliko otkriće: 'Rezultati uočeni na ljudskim stanicama su obećavajući, no postupak je vrlo kompliciran. Jedan od najvećih izazova imunoterapije je predvidjeti kako će terapija djelovati zajedno s imunološkim sustavom pacijenta i koje su možebitne posljedice.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:49