ZAROBLJENI U TIJELU

Pacijenti u komi mogu razmišljati i komunicirati

 Dr Adrian Owen
Liječnici su magnetskom rezonancom mjerili reakcije mozga na postavljena 'da' i 'ne' pitanja na koja je pacijent odgovarao promjenom misli

Stručnjaci su, koristeći skeniranje mozga, po prvi puta otkrili kako žrtve nesreća koje prema vanjskom svijetu ne pokazuju nikakvu svjesnost ne samo da razumiju što im ljudi govore već i odgovaraju na jednostavna pitanja.

Osobe u vegetativnom stanju mogu davati 'da' i 'ne' odgovore na jednostavna biografska pitanja.

Otključavanje tajne 'unutrašnjeg glasa' zaprepastilo je liječnike, a samo će otkriće imati vrlo važnu ulogu u donošenju odluke o životu i smrti za tisuće pacijenata koji leže u komi. Vjeruje se kako bi jedna petina osoba u vegetativnom stanju mogla komunicirati.

Također, dovodi se u pitanje pravo liječnika i obitelji na gašenje aparata za održavanje života nesretne žrtve, ali i pravo za potpomognuto samoubojstvo pošto pacijenti mogu sami odlučiti žele li nastaviti tako živjeti.

Samo u velikoj Britaniji liječnici drže gotovo tisuću pacijenata u komi u nadi kako će se jednog dana probuditi.

- Ostali smo zaprepašteni kada smo vidjeli rezultate skeniranja pacijentovog mozga i činjenicu da, iako u komi, može odgovoriti na postavljena pitanja jednostavno mijenjajući misli - objasnio je dr. Adrian Owen, član Znanstvene jedinice za istraživanje mozga na Cambridgeu koji je proveo istraživanje.

Dodaje kako posljednje istraživanje ne samo da je pokazala kako se pacijent ne nalazi u potpunoj odsutnosti već je i njemu samom nakon pet godina ležanja u krevetu pružila priliku za komunikaciju s vanjskim svijetom.

- Možemo biti potpuno sigurni kako je pacijent bio pri svijesti. Razumio je naša uputstva i govor te donosio odluke - napomenuo je Owen te još jednom istaknuo važnost otkrića u slučajevima 'gašenja aparata'.

Istraživanje su proveli britanski i belgijski znanstvenici te ga objavili u 'New England Journal of Medicine' nakon proučavanja mozga 29-godišnjaka stradalog u prometnoj nesreći 2003. godine.

Muškarac je bio u komi dvije godine prije nego je pao u dublje vegetativno stanje. Ponekad se čini budnim, treptao bi očima, no nije pokazivao nikakve druge znakove svijesti. Međutim, liječnici su otkrili kako s njime mogu razgovarati ukoliko mu se 'priključe na mozak'.

Koristeći najmoderniji skener magnetske rezonance mjerili su reakcije mozga na postavljena pitanja. Kako su signali mozga za 'da' i 'ne' preslični, pacijentu je bilo naloženo da razmišlja o tenisu za 'da' ili hodanju po kući za 'ne'.

Dok kretanje u tenisu aktivira 'posebna' područja na vrhu mozga, 'navigacijski zadatak' poput kretanja po kući aktivira područja na dnu mozga.

Pacijent je bio pitan šest jednostavnih biografskih pitanja poput imena oca te ima li sestre. Pet minuta kasnije znanstvenici su u rukama imali rezultate skeniranja i svih šest točnih odgovora.

- Ovo će jako olakšati liječnicima i obiteljima odluke o prekidanju liječenja. Zamislite pacijente koji godinama budu zarobljeni u svom tijelu, a nikako ne mogu svoju odluku o smrti prenijeti najbližima. Najnovije otkriće će im to omogućiti - zaključio je liječnik Jacob Appel, stručnjak za medicinsku etiku u bolnici Mount Sinai u New Yorku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:34