VRIJEDNA POKRETNINA

Planet Zemlja vrijedi 5 bilijuna prosječnih hrvatskih plaća

Ako vam je Zemlja preskupa, istražite susjedstvo. Mars je procijenjen na 10 tisuća funti, 86 tisuća kuna, dok Venera ne vrijedi niti jedan cijeli peni

LONDON - Astrofizičari su napokon rješili jedan od najvećih misterija ovoga svijeta. Ako vas je ikada zanimalo koliko novaca bi trebali dati da planet Zemlja postane vaša (ne)pokretnina, nastavite čitati dalje.

Naime, znanstvenici su izradili formulu iz izračun vrijednosti našeg planeta te došli do zapanjujuće brojke od tri tisuće bilijuna funti, ili brojkom 3 000 000 000 000 000 funti. Preračunato u kune to iznosi 26 070 000 000 000 000 kuna ili 4 918 867 924 528 prosječnih hrvatskih plaća, ako se uzme da je to 5300 kuna. Da, gotovo 5 bilijuna prosječnih hrvatskih plaća.

Greg Laughlin do famozne brojke je došao računajući starost planeta, veličinu, temperaturu, masu i druge vitalne karakteristike. Prema njegovom izračunu Zemlja je najskuplji planet u poznatom nam svemiru.

Mars je procijenjen na 10 tisuća funti, 86 tisuća kuna, dok Venera ne vrijedi niti jedan cijeli peni.

Do sada smo otkrili 1235 drugih planeta u svemiru, no većina nije dobila cjenovni rang zbog svojih negostoljubivih atmosfera.

Laughlin sa Sveučilišta Kalifornije - Santa Cruz, jednadžbu je izmislio kako bi mogao sortirati otkrića, to jest planete , NASA-inog svemirskog teleskopa Keple r.

Što je starija zvijezda oko koje planet orbitira to mu je vrijednost veća jer je imao priliku doseći starost. Masa se također uzima u obzir, a generalno gledajući, ako je planet veličine Zemlje, smatra se odgovarajućim za održavanje života. U konačnom rezultatu nalaze se i količina energije koju zvijezda stvara te temperatura površine planeta.

- Jednadžba nam omogućava da spoznamo koliko je Zemlja dragocjena i nadam se kako će to pomoći ljudima da ju bolje čuvaju - zaključio je Laughlin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 12:15